Lycopeen is een helderrood carotenoïde verantwoordelijk voor de kleur van bijvoorbeeld de tomaat, maar ook van andere rode vruchten, zoals watermeloen en rozenbottels. Vooral tomaten staan bekend om het hoge gehalte en daarbij geldt: hoe roder de vrucht, hoe meer lycopeen. Lycopeen, tevens een krachtig antioxidant, wordt het beste door het lichaam opgenomen als de tomaat is gekookt of gepureerd. Bij tomatenpuree is vier keer zoveel lycopeen beschikbaar als bij een ‘gewone’ tomaat. Ook tomatensap, tomatensoep en tomatenketchup bevatten meer beschikbaar lycopeen.
In 2007 concludeerde het wetenschappelijk team van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat voedingsmiddelen die lycopeen bevatten het risico op prostaatkanker mogelijk verlagen. Adherence to dietary and lifestyle recommendations and prostate cancer risk in the Prostate Testing for Cancer and Treatment (ProtecT) trial gepubliceerd in ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’ (2014) was één van de onderzoeken (dit keer van Bristol University onder bijna 14.000 mannen) waarin -wederom- werd bevestigd dat het eten van veel tomaten (meer dan tien porties tomaten of tomatenproducten per week) het risico op prostaatkanker verlaagde (met 18%).
Kortom, lycopeen lijkt nuttig, en wordt nu ook in Nederland opgepakt in een studie die medio 2017 zal starten en 3 maanden zal duren. Specifiek mannen uit Flevoland kunnen hieraan deelnemen, mannen met laag-risico prostaatkanker op een actief afwachtend beleid hebben voorrang. Mail voor meer informatie.
Wie interesse heeft in kanker en voeding: op het DUOS Forum is een discussie over dit onderwerp.
© Stichting DUOS