Testen op prostaatkanker?

Uit recent onderzoek gepubliceerd in JAMA (Screening for Prostate CancerUS Preventive Services Task Force Recommendation Statement) blijkt dat de prostaat-specifiek antigen (PSA) screening test niet geschikt is voor zijn doel.

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol volgden voor deze studie 189.386 mannen bij wie een PSA-screeningtest werd afgenomen en vergeleken hun voortgang met die van 219.439 mannen die niet gescreend werden, maar wel een eenvoudig medisch onderzoek ondergingen.

De PSA-test, die wordt afgenomen middels bloed, haalde niet alle gevallen van agressieve kankers eruit, en soms wees de test erop dat iemand kanker had terwijl dit niet het geval was (een vals-positief resultaat). Ook kon vaak geen onderscheid gemaakt worden tussen een agressieve vorm van kanker en een met een laag risico op overlijden, ook als ze niet behandeld werden. Zodoende kunnen de resultaten leiden tot angst of zelfs een onnodige behandeling. Talloze studies, ook die met een langere follow-up (zoals Extended mortality results for prostate cancer screening in the PLCO trial with median follow‐up of 15 years), onderschrijven deze conclusie.

Kortom: uit talloze onderzoeken is inmiddels gebleken dat er geen beduidend verschil is in het overlijden ten gevolge van prostaatkanker tussen de mannen die regelmatig voor prostaatkanker werden gecontroleerd en mannen die ervoor kozen om zich niet te laten controleren of slechts af en toe een controle ondergingen. Screening op prostaatkanker wordt dan ook bijna nergens in de westerse wereld systematisch toegepast en zeker niet door gezondheidsorganisaties of budgetten ondersteund.

Wanneer wel regelmatige controle prostaatkanker?

Er bestaan echter uitzonderingen die een jaarlijkse controle wel noodzakelijk maken. Ten eerste bij mannen bij wie in de familie prostaatkanker voorkomt (14% van alle mannen) en daarom een veel grotere kans hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Bovendien is gebleken dat een eenmalige PSA bepaling tussen de 45 en 50 jaar indicatief kan zijn voor de noodzaak tot verdere regelmatige (jaarlijkse) controle.

Als de waarde van het PSA bij een dergelijke uitgangsbepaling minder is dan 1.5 ng/ml, is de kans op de ontwikkeling van prostaatkanker de eerstkomende 10 à 15 jaar minder dan 0,5%. Dan is volgens de richtlijnen van European Association of Urology geen verdere screening nodig.

Lees ook:

Mannen die PSA laten testen, leven niet langer

Verhoogde PSA waarde niet altijd kanker

Genetisch risico prostaatkanker

Of volg de DUOS Forum discussie over de PSA meting.

© 2018, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in