Press |

Betere bestraling prostaattumor

“Het mooiste van de vier onderzoeken die ik deed voor mijn promotie, vond ik mijn zoektocht naar een model dat de hoogst haalbare stralingsdosis aangeeft om een tumor in de prostaat te bestrijden, ‘ stelt promovendus Marcel van Schie. ‘ Zo’n tumor kan op verschillende locaties zitten, verschillende formaten hebben én je moet steeds rekening houden met omliggend weefsel. Met MRI-gegevens van bijna 600 patiënten en de daarop gebaseerde bestralingsplannen kon ik een model ontwikkelen dat een zo hoog mogelijke en toch verantwoorde dosis voorspelt. De data die ik gebruikte voor het model waren eigenlijk onzuiver: bij vergelijkbare anatomie was de geplande stralingsdosis soms verschillend. Het was een heel interessante uitdaging om voor deze nieuwe bestralingstechniek een werkend model te ontwikkelen. Nu ben ik in opleiding tot klinisch fysicus in het Haaglanden MC, waar ook veel prostaatbestralingen plaatsvinden. Helaas mogen we mijn model buiten het NKI niet zomaar gebruiken, er is net Europese wetgeving ingegaan die dat ingewikkeld maakt.”

Marcel van Schie verdedigde zijn proefschrift Multiparametric MRI for focal dose escalation in prostate cancer radiotherapy op 30 juni.

Meer op DUOS

Bestralingsboost verkleint kans op terugkeer prostaatkanker

© 2021, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in