Blaaskanker is de vijfde meest voorkomende kankersoort in Nederland na ‘The Big Four’: borst-, prostaat- darm- en longkanker. Volgens dr. Joost Boormans, DUOS bestuurslid, is het de hoogste tijd om over ‘The Big Five’ te spreken. Het aantal nieuwe gevallen van blaaskanker per jaar in Nederland is gestegen tot meer dan 6600 mensen in 2016. Toch gaat er naar verhouding minder aandacht en minder geld voor wetenschappelijk onderzoek naartoe. Uroloog Joost Boormans, gespecialiseerd in de behandeling van en onderzoek naar blaaskanker, vindt dit verontrustend. “We hebben een flinke inhaalslag te maken.”
Lees hier het complete verhaal van dr. Joost Boormans inclusief videos.
Blaaskankercentrum
In het gespecialiseerde Blaaskankercentrum van de ErasmusMC waaraan dr. Joost Boormans is verbonden, worden alle patiënten in de regio met een agressieve vorm van blaaskanker in één dag door het hele team onderzocht. Boormans: “De bestralingsarts, de oncoloog, de verpleegkundigen en ik maken de balans op. Alle onderzoeken worden bovendien opnieuw bekeken door de patholoog en de radioloog.”
Het resultaat is een behandeling op maat, die indien mogelijk wordt uitgevoerd in het eigen, lokale ziekenhuis van de patiënt. Dit concept is uniek in Nederland. “De grootste uitdaging bij de behandeling van kanker is dat het gedrag van tumoren zo onvoorspelbaar is. Dat is medisch gezien interessant, maar in de klinische praktijk heel frustrerend. Ik heb niet een vak waarbij je juichend over de eindstreep gaat, je wordt er nederig van. Maar ieder succes is er één.” Boormans hoopt dat we in de toekomst veel beter kunnen voorspellen hoe de tumor zich bij een specifieke patiënt zal gaan gedragen. ”Dat je een hapje neemt uit de tumor, een uitslag krijgt en weet: deze afwijking bij deze patiënt vraagt om deze specifieke behandeling. Als we daar meer kennis over krijgen, leidt dit zeker tot een betere overleving en een betere kwaliteit van leven.”