15 juli, 2020
De gevolgen van (de behandeling van) prostaatkanker hebben invloed op het hele lijf en skelet. In dit artikel ligt de focus op de gezondheid van de botten. Te voorziene problemen zijn bijvoorbeeld osteoporose na hormonale therapie. Als een patiënt castratieresistent is, kunnen botcomplicaties ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven door verminderde mobiliteit en botpijn. Daarom is het goed om reeds in een vroeg stadium attent te zijn op botgezondheid.
Er zijn een aantal risicofactoren:
Het basisadvies voor iedere patiënt die behandeld wordt met hormoontherapie of die uitzaaiingen in de botten heeft, bestaat uit:
Naast bovenstaande kan het advies medicamenteus bestaan uit:
• Antiresorptiva (remmen afbraak)
• Bisfosfonaten (oraal, iv)
• Denosumab (sc)
En niet-medicamenteus:
• Educatie
• Leefstijl/risicofactoren management
• Therapietrouw bisfosfanaten (ook difosfonaten genaamd), geneesmiddelen voor de preventie en behandeling van onder andere osteoporose en botmetastasen.
• Valpreventie
Tijdens het behandeltraject wordt vaak een DEXA-meting verricht (een foto van wervelkolom en heup) om de botdichtheid te meten.
Bij uitzaaiingen in de botten worden patiënten preventief (uit voorzorg) behandeld met botversterkers. De bedoeling is om inzakkingen en botbreuken te voorkomen. Dit kan met bisfosfonaten als tablet of infuus. Maar ook de RANK-ligand remmer, die elke vier weken onderhuids thuis toegediend wordt, doet zijn werk goed. Sinds patiënten preventief worden behandeld met botversterkers, zijn er minder opnames in verband met dwarslaesie of inzakkingen van wervels.
Helaas kunnen botversterkers vervelende bijwerkingen veroorzaken en dan met name in de mond. Zo ontstaat wel een wortelkanaalontsteking, die osteonecrose (afsterven van weefsel) van de kaak kan uitlokken. Daarom is het goed om voor de behandeling met botversterkers eerst door een tandarts of kaakchirurg gecontroleerd te worden.
Lees ook: Cancer treatment induced bone loss in women with breast cancer en men with prostate cancer in de Journal of Endocrine Society
Of Bone Health in Men with Prostate Cancer: Review Article
Meer op DUOS
© 2021, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer | log in