Botontkalking bij hormoontherapie prostaatkanker

De medicatie die wordt gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker (zoals gosereline/Zoladex® injecties) geven een verhoogde kans op botontkalking (osteoporose).  Deze hormoontherapie gaat de aanmaak van geslachtshormonen tegen. Een nare bijwerking is dat tevens  de beschermende functie van de hormonen voor de botten vermindert waardoor botontkalking kan ontstaan. Het bot wordt dan geleidelijk brozer, waardoor het gemakkelijk kan breken.

Als er sprake is van osteoporose kan dit vaak goed worden behandeld met medicijnen. Wanneer er nog geen sprake is van osteoporose kan het bij verhoogd risico (zie daarvoor Botgezondheid bij prostaatkanker) verstandig zijn de botten preventief te beschermen met medicatie. Bij mannen die osteoporose krijgen door de hormonale therapie bij prostaatkanker, is de kans op een botbreuk verhoogd. De behandeling is er dan op gericht om het risico op botbreuken zo veel mogelijk te verkleinen.

Of je al dan niet last hebt van osteoporose wordt duidelijk door onderzoeken als een  botstructuurmeting (XtremeCT-scan); een botdichtheidsmeting (DEXA onderzoek)l; een röntgenfoto van de wervelkolom en bloedonderzoek. De hoge resolutie CT scanner,  de XtremeCT meet de botstructuur. Hoge resolutie betekent dat de botweefsels en botbalkjes gedetailleerd onderzocht worden. De XtremeCT is op dit moment het enige apparaat ter wereld waarmee de botstructuur in een dergelijk detail onderzocht kan worden en waarmee de sterkte van het bot berekend kan worden. Deze meting geeft inzicht in de botstructuur, botkwaliteit en botsterkte. Het onderzoek duurt maar enkele minuten. Bij de botdichtheidsmeting (DEXA-meting, Dual Energy X-ray Absorptiometry)  wordt  met behulp van enkele röntgenstralen de dichtheid van de botten (heup en ruggenwervels)  gemeten. Daarnaast geven ook de röntgenfoto van de wervelkolom en het bloedonderzoek uitsluitsel over (de graad van) osteoporose.

Botgezondheid bij prostaatkanker

Vitamine D en kanker