Press |

Cisplatin bij zaadbalkanker: bijwerkingen en eventuele late effecten

Zaadbalkankerpatient Renee stelde op het Forum Zaadbalkanker een vraag over bijwerkingen en eventuele late effecten van de behandeling met cisplatin. Zijn deze te vermijden?  Het antwoord luidt als volgt:

‘Behandeling met cisplatin is zeer belangrijk bij de uiteindelijke genezingskans van zaadbalkanker. Het kan echter ook de nodige bijwerkingen geven. Een veelvoorkomende bijwerking is bijvoorbeeld beschadiging aan het nierweefsel waardoor de functie van de nieren achteruit gaat.  Nierproblemen kunt u merken aan:

  • het vasthouden van vocht (dikke vingers, enkels of zwaarder worden)
  • weinig of niet meer kunnen plassen.

Om uw nieren zoveel mogelijk te beschermen, krijgt u tijdens de behandeling veel vocht toegediend via het infuus. Het is ook erg belangrijk dat u tijdens de behandeling thuis voldoende drinkt. Dit betekent minimaal 2 liter drinken per dag, ongeveer 14 glazen.

Over het algemeen geldt dat de meeste bijwerkingen deels worden afgezwakt door goede vochttoediening en desgewenst medicatie tegen misselijkheid. Daarnaast geldt dat de kans op enige zenuwschade en verminderd gehoor en/of oorsuizen met 3 of 4 kuren beperkt is. Heeft u er toch last van dan verdwijnt het meestal geheel of gedeeltelijk binnen 1 of 2 jaar.’

Late effecten

Er zijn recente aanwijzingen dat jaren na de behandeling een verhoogd risico kan ontstaan op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het is niet duidelijk bij wie dit optreedt en waarom dit risico verhoogd is. Tijdens de controlebezoeken na de behandeling zult u regelmatig worden gecontroleerd op de aanwezigheid van eventuele risicofactoren voor hart- en vaatziekten en zal indien nodig een behandeladvies worden gegeven. Om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, is het belangrijk om gezond te eten, voldoende te bewegen en niet te roken. Patiënten die met chemotherapie en/of radiotherapie behandeld zijn geweest, hebben tevens een gering verhoogde kans op het ontwikkelen van een tweede vorm van kanker. Indien dit ontstaat, dan is dat vaak jaren na de behandeling en kan het verschillende vormen betreffen. Tegen het ontstaan hiervan zijn geen speciale voorzorgen te nemen. Lees ook: Het risico op solide tumoren na zaadbalkanker.

Meer op DUOS Forum Zaadbalkanker

 

 

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in

error: Content is protected