Press |

Botmetastasen prostaatkanker – vragen

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • #7479 Reageer

  Anne
  Gast

  Beste,
  Ik heb een aantal vragen over botmetastasen. Ik hoop dat u die kan beantwoorden voor mij. Bij voorbaat heel veel dank.
  1 Hoe snel groeien botmetastasen na hormoonresistentie? (dagen, weken, maanden, jaren?)
  2 Kan uitgezaaide prostaatkanker zich binnen een paar weken zo agressief gedragen dat het op (heel) veel plekken in het bot zit? (en zoja hoeveel weken?)
  3 Kunnen ze elkaar ook aansteken/voeden? (worden ze sterker als er meer metastasen in het lichaam zijn? Delen de schoudermetastasencellen zich bijvoorbeeld sneller omdat er ook metastasen in de wervels zitten?)
  4 Bij (een extra tweede) hormoontherapie die aanslaat gaat een deel van de uitgezaaide cellen kapot en een deel slapen. Wat voor soort bot komt er dan in de plaats voor de kankercellen die dood zijn gegaan? Is dat broos bot, nieuw bot, geen bot, sterk bot aangetast bot? En wat voor soort bot worden de ‘slapende’ cellen? En muteren die slapende cellen na verloop van tijd dan weer in actieve kankercellen?
  5 Wat verzwakt het bot precies? De prostaatkanker of de hormoontherapie?
  6 Kan er ook uit zichzelf nieuw ‘gezond’ bot groeien die de kankercellen kapot maakt? (of groeit bot daarvoor te langzaam)
  7 Kan een gleasonscore veranderen nadat de prostaatkanker uitgezaaid is? Of blijft de gleasonscore altijd hetzelfde? En als het kan veranderen, hoe bepaal je dat dan? En wie stelt de gleasonscore vast? De chirurg die de biopt heeft uitgenomen? Of de uroloog? Oncoloog? (bij een wervelinzakking/operatie)
  8 Wie voert de regie over het bot? (uroloog over prostaatkanker, internist over uitzaaiingen, neurochirurg over wervelinzakkingen. Maar wie doet dan het bot?)
  9 Hoe ontwikkelt zich een schedelmetastase? Hoe komt de prostaatkanker in het schedel? (reizen de cellen bijvoorbeeld via het bot? of via het bloed?)
  10 De metastasen lijken zich vanaf het bekken naar boven te vestigen. Waarom is dat? Heeft dat te maken met het soort kanker dat prostaatkanker is?
  11 Kan een uitgezaaide prostaatkanker zich ook met iets anders dan testosteron voeden? Muteren de cellen? En zoja met wat voeden ze zich dan?
  12 Wat zegt een meer dan verdubbeling van psa binnen een maand over aanwezigheid/toename botuitzaaiingen?
  13 Sommige mensen hebben een psa van 1000 of meer en voelen zich prima bij een psa van 600 (lees ik op fora) en sommige een stijgende psa van 35 en die zitten dan in de gevarenzone (tijd voor inzetten van volgende/andere therapie). Hoe komt dat?

  Ik hoop dat u begrip kunt opbrengen voor mijn (mischien wat simpele, maar ik kan de antwoorden nergens vinden) vragen in ‘normale mensen taal’. Ik heb getracht mijn vragen zo duidelijk mogelijk op te schrijven. Nogmaals veel dank voor de antwoorden, ik kijk er naar uit en waardeer het zeer.

  #7480 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Anne,

  Dank voor uw vragen. U probeert inzicht te krijgen in uw ziekte. Dat is een goede zaak. Echter: de bestuursleden die deze vragen vrijwillig gaan beantwoorden, gaan geen 13 vragen beantwoorden. We hopen dat u daar begrip voor heeft.

  Enkele van uw vragen zijn al eerder aan orde geweest in dit Forum en op de site. Op uw vraag 13 wil ik bij deze ingaan. Als DUOS merken wij dat er veel onduidelijkheid is over de (schommelingen van) PSA. Lees daartoe onder meer dit nieuwsbericht dat vorig jaar verscheen: Verhoogde PSA waarde niet altijd kanker.
  https://stichtingduos.nl/verhoogde-psa-waarde-altijd-kanker/

  U treft in dit nieuwsbericht ook een link naar de Forum discussie over PSA.

  PSA waarde kan nooit los worden gezien van andere indicatoren en kan -soms onafhankelijk van de kanker- fluctueren, bijvoorbeeld bij een ontsteking. Daarnaast, het werd al eerder gesteld: een verhoogde PSA waarde is geen absolute indicator voor prostaatkanker, maar een lage PSA waarde is ook geen vrijwaring van prostaatkanker. Er bestaan bepaalde soorten agressieve prostaatkanker waarbij PSA waarden niet verhoogd zijn. Altijd wordt PSA zoals gezegd in samenhang met andere indicatoren gezien. Fluctuaties van de PSA geven over de tijd (als tijdsbeeld) veel informatie, maar veel minder als een separaat gegeven. Vergelijken (met anderen) is daarom ondoenlijk.

  We stellen voor dat u 3 van uw meest dringende vragen selecteert. Deze willen wij voorleggen aan een bestuurslid.

  Wellicht dat uw overige vragen aan bod komen in een uitgebreider artikel of nieuwsbericht dat wij ter zijner tijd op de site zullen plaatsen. Houd daarvoor de nieuwbrief in de gaten.

  Wilt u snel antwoord op uw overige vragen? Een uitgebreid consult met uw behandelend arts zal ook de nodige informatie geven.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja

  #7486 Reageer

  Anne
  Gast

  Beste Ilja,
  Dank voor uw snelle reactie, dat stel ik zeer op prijs. Mijn excuses voor de hoeveelheid vragen, ik probeer idd inzicht te krijgen en er is zoveel onduidelijkheid omtrent botmetastasen dat ik ze allemaal gesteld heb. Mijn excuses, ik was me er niet bewust van dat dit niet de bedoeling was. Ik hou de nieuwsbrief in de gaten, dank voor de tip. Ik hoop van harte dat het tot inspiratie voor een stuk over deze botmetastasen gaat leiden. Mocht u meer input nodig hebben wb vraagsuggesties of insteek, dan deel ik die graag met u. Veel dank voor uw aanbod om drie vragen te mogen stellen, dat waardeer ik zeer. Deze heb ik uitgekozen:

  * Kan uitgezaaide prostaatkanker zich zo agressief gedragen dat het zich binnen een paar weken op (heel) veel plekken in het bot vestigt? (en zoja hoeveel weken?)

  * Bij tweedelijns hormoontherapie die aanslaat gaat een deel van de uitgezaaide cellen kapot en een deel slapen. Wat voor soort bot komt er dan in de plaats voor de kankercellen die dood zijn gegaan? Is dat broos bot, nieuw bot, geen bot, sterk bot aangetast bot? En wat voor soort bot worden de ‘slapende’ cellen?

  * Kan een uitgezaaide prostaatkanker zich ook met iets anders dan testosteron voeden? Muteren de cellen? En zoja met wat voeden ze zich dan?

  #7487 Reageer

  Anne
  Gast

  Beste Ilja,
  Mag ik mijn laatste vraag inwisselen voor deze:
  * Wat zegt een meer dan verdubbeling van psa binnen een maand over aanwezigheid/toename botuitzaaiingen?

  Mijn excuses, bij nader inzien zijn deze drie vragen het meest dringend:
  * Kan uitgezaaide prostaatkanker zich zo agressief gedragen dat het zich binnen een paar weken op (heel) veel plekken in het bot vestigt? (en zoja hoeveel weken?)
  * Bij tweedelijns hormoontherapie die aanslaat gaat een deel van de uitgezaaide cellen kapot en een deel slapen. Wat voor soort bot komt er dan in de plaats voor de kankercellen die dood zijn gegaan? Is dat broos bot, nieuw bot, geen bot, sterk bot aangetast bot? En wat voor soort bot worden de ‘slapende’ cellen?
  * Wat zegt een meer dan verdubbeling van psa binnen een maand over aanwezigheid/toename botuitzaaiingen?

  Dankuwel nogmaals.

  #7499 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Anne,

  Een snelle stijging van PSA (al dan niet verdubbelen) in het begin van een behandeling is iets dat we kennen van Docetaxel en cabazitaxel, maar eigenlijk niet van tweede lijnshormoon, tenminste ik neem aan dat u Abirateron of enzalutamide bedoelt. Daar zie je eigenlijk altijd binnen een maand een duidelijke daling en als je dat niet ziet is er echt wel een kans dat de behandeling niet aanslaat.
  Een Botscan is de eerste maanden na start van zowel chemo als hormonen niet te duiden; toename kan zowel berusten op toename van kanker of zoals u al noemt reparatie van bot of deels weer opvullen van kapot gaande kanker met bot, daar waar bot hoort te zitten.
  Maar met een combinatie van stijgend PSA is er dus wel enige zorg. Wat aard/kwaliteit van het nieuwe bot betreft dat invult/opvult is niets mis, denk aan een genezende botbreuk, het weefsel is wel iets anders, maar niet per van slechtere kwaliteit.

  Hopende u hierbij geinformeerd te hebben.
  Met vriendelijke groet
  DUOS moderator namens DUOS voorzitter prof. Ronald de Wit

  #7948 Reageer

  ronald kengen
  Gast

  Goedemorgen
  ik heb voor mijn uitgezaaide prostaatkanker, begin dit jaar ontdekt, elke drie maanden zoladex en ik heb 6 chemo docetaxel gedaan.
  nu liep de psa weer op van 12 naar 36 en kreeg ik xtandi sinds een maand , nu is psa 46 .
  Is deze behandeling agressief genoeg?
  Behandelend oncoloog meent nog 6 weken te wachten dan zien wat het bloedbeeld/psa doet en dan overleggen of een andere chemo zou moeten.
  ik heb nu dus zoladex en xtandi , mijn vraag is dit genoeg bij mijn uitgezaaide prostaatkanker in botten??
  dank u

  #7950 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Ronald,
  Terugkeer van ziekteactiviteit binnen een jaar na start zoladex en 6 kuren docetaxel is ongewoon, maar komt voor. De kans dat Xtandi werkt bij ziekteactiviteit binnen een jaar na start Zoladex is klein, maar niet nul. Doorgaans zie je -indien het wel aanslaat- wel binnen een maand een daling van het PSA.

  Een verdere stijging geeft inderdaad onrust. Ik kan me overigens wel voorstellen nog een tweede waarde af te wachten en pas dan over te stappen naar cabazitaxel, zeker aks u zich nu goed voelt. Ik denk dat de finale afweging het beste in januari gemaakt kan worden.

  Hopende u hierbij geinformeerd te hebben
  DUOS Forum Moderator namens voorzitter prof. dr. Ronald de Wit , ErasmusMC

  #8461 Reageer

  ed korf
  Gast

  geachte mijnheer/mevrouw,
  in een algemeen amerikaans boek,Cell, gepubliceerd in 2000, lees ik dat men metastasering niet goed duiden kan.
  de kankercellen passeren een barriere en worden meegesleept via lymfe en bloed naar bij voorkeur de wervels waar ze een netwerk van bloedvaatjes gaan ontwikkelen ook al begunstigd door een lage zuurstofspanning.
  ik weet niet wat de mogelijkheden zijn van een embolisatie waarbij de plek en grootte uiteraard een probleem vormen.
  het plaatsen van goudstaafjes in de prostaat heeft waarschijnlijk niets te maken met een barriere?
  in het verhaal over botaanmaak, staat dat de kwaliteit van het bot minstens zo goed zou zijn als na een botbreuk. dit is mij anders verteld in duitsland waar ik vanaf het begin (maart 2018 t/m sept.2018) behandeld ben voor prostaatca en meta’s.
  dank voor meedenken, gr… ed korf

  #8472 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste heer Korf,
  Het behandelen van uitzaaiingen kan inderdaad ook gebeuren door middel van embolisatie (het blokkeren van de bloedtoevoer). Nooit 100% voorspelbaar is of er ook bloedtoevoer naar belangrijke weefsels in het gedrang komt. Hoe geschikt embolisatie is, hangt dus erg af van de lokalisatie. Anno 2019 zal een lokale behandeling van een uitzaaiing in een wervel veel eerder plaatsvinden door een operatie of nog vaker met radiotherapie. Dat laatste kan dan weer met veelal een enkele dosis ter verlichting van pijn of juist meerdere bestralingen om echt kankerweefsel ter plaatse te doden. Dat laatste dan wel in de context van sterotactische bestraling in het kader van oligometastatische behandeling, dus het vernietigen van op het oog zeer beperkte uitzaaiingen.

  Het plaatsen van goudstaafjes in weefsels is bedoeld om de stereotactische bestraling beter te kunnen richten, veel weefsels in het lichaam veranderen van plaats, bv blaasvulling, ademhaling en juist bij de hele precieze bestraling met hoge dosis is zorgvuldige planning nodig.

  Een deel van uw vragen zijn te algemeen om meer in detail te kunnen beantwoorden. Daarbij wil ik het volgende toevoegen: een boek uit 2000 geeft geen huidige richtlijn weer. In 19 jaar tijd ziet de behandeling van prostaatkanker er volledig anders uit. Destijds was er naast opereren, conventionele bestraling en castratie niets, nu zijn er talloze mogelijkheden..Zorg daarom vooral dat -naast het gebruik van actuele informatie- u zich goed laat informeren door uw eigen arts en vraag hem of haar naar de beste wegen of zelf mee te lezen en/of te denken.

  Hopende u hierbij geinformeerd te hebben.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator, namens DUOS voorzitter, prof. dr. Ronald de Wit

  #8526 Reageer

  Hans Jansen
  Gast

  Geachte Mevrouw/Meneer,
  Mijn vraag is , kan het nemen van biopten bij prostaatkanker leiden tot uitzaaing in het in het lymfesysteem.
  Twaalf maal een stukje weefsel weghalen , moet toch een fors haematoom geven. Wat is de kans dat er kankercellen vrij komen door de ingreep en in het haematoom terecht komen?
  Na verloop van tijd verdwijnt het haematoom dmv de lymfvaten, maar de evt aanwezige kankercellen ook.

  Met vriendelijke groet, Hans Jansen.

  #8527 Reageer

  Hans Jansen
  Gast

  Geachte Mevrouw/Heer,
  Mijn vraag is: Is embolisatie ook mogelijk bij een uitzaaiing in de 4e lendenwervel?
  Meet vriendelijke groet, Hans Jansen.

  #8533 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Hans, u stelt twee vragen.

  Het antwoord op de eerste luidt:

  Het nemen van biopten is jarenlang standaard geweest om de kenmerken van de prostaatkanker vast te stellen. “Seeding”, het verslepen van kankercellen werd ondergeschikt geacht aan het belang van vaststellen van deze kenmerken (Gleasonscore). Uiteraard is het risico van seeding niet ondenkbeeldig en steeds vaker worden biopten achterwege gelaten als het MRI beeld al voldoende duidelijkheid voor het te voeren beleid. Bespreek dit gewoon met uw arts.

  Het antwoord op de tweede luidt:

  Deze vraag is onmogelijk te beantwoorden zonder beoordeling van goede radiologische en angiografische beelden ( alsmede de alternatieven) , hiertoe zou u echt met uw arts een een formele second opinion bij een uroloog of oncoloog in een centrum met een afdeling interventieradioloogie moeten wikken en wegen

  Met vriendelijke groet
  DUOS Moderator Ilja, namens voorzitter
  prof. dr. Ronald de Wit

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
Reageer op: Botmetastasen prostaatkanker – vragen
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in

error: Content is protected