Press |

Na 3 jaar stoppen met hormoonbehandeling bij een blijvend lage PSA?

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #8183 Reageer

  Dick
  Gast

  Eind 2015 is bij mij prostaatkanker geconstateerd. In december is gelijk begonnen met de hormoonbehandeling voor 3 jaar. In begin 2016 is helaas ook geconstateerd dat het lokaal uitgezaaid was (buiten het kapsel en in lokale lymfeklieren). Na een second opinion heb ik gekozen voor bestraling van de prostaat en het bekken (i.p.v. chemo). De behandeling en bijwerkingen bij mij waren goed te verdragen en ik heb eigenlijk weinig last.
  Mijn PSA is nu bijna 3 jaar onmeetbaar, prima tot dusver. Over enige tijd wordt de hormoonbehandeling gestopt (protocol?), mijn vraag is nu, is dit verstandig en is het beeindigen na 3 jaar gewoon een gemiddelde dat is vastgesteld, omdat na die tijd toch te verwachten is dat de PSA al weer gestegen is. Of is het onmeetbare PSA gewoon een goed teken en wordt het bewust afwachten hoe het gaat lopen?
  Kortom ik wil niet het risico lopen, dat het beeindigen later een verkeerde beslissing is geweest.
  bPSA: 7,4. Gleason 4+3.

  Met vriendelijke groet,
  Dick Sturm

  #8196 Reageer

  JL Boormans
  Gast

  Beste heer Sturm,

  Hoe was in 2016 geconstateerd dat ook de lymfeklieren waren aangetast door uitzaaiingen? Normaal gesproken klopt het dat na 3 jaar hormoontherapie deze gestaakt wordt indien hormoontherapie in combinatie met uitwendige bestraling wordt gegeven. U zou dus geen onnodig risico met het staken ervan moeten lopen. Er zijn tegenwoordig steeds meer aanwijzingen dat deze hormoontherapie ook korter dan 3 jaar gegeven kan worden bij patienten die bestraald worden vanwege een prostaattumor en waarbij geen uitzaaiingen zijn vastgesteld. Dat het PSA bij u nu onmeetbaar is, is een fraai resultaat. Strekte gewenst.

  JL Boormans
  uroloog
  Erasmus MC

  #8197 Reageer

  D. Sturm
  Gast

  Beste heer Boormans,
  Allereerst bedankt voor uw reactie op mijn bericht. Begin 2016 is een MRI van de prostaat uitgevoerd, waaruit o.a. ook verdachte klieren naar voren kwamen, aansluitend een lymfeklier dissectie. Hieruit bleek de aantasting van enkele klieren.
  Ter correctie, hormoonbehandeling is hierna gestart, dus niet december 2015.
  Ik ben blij te lezen , dat er geen onnodig risico wordt genomen door het beëindigen van de hormoonbehandeling. Dit stelt me weer gerust in deze fase van mijn strijd tegen de prostaatkanker.
  Met vriendelijke groet,
  Dick Sturm.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Na 3 jaar stoppen met hormoonbehandeling bij een blijvend lage PSA?
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in