Press |

Nierkanker erfelijk?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #9101 Reageer

  mw. Van Dijk
  Gast

  Ik heb gelukkig geen nierkanker, maar het komt in onze familie wel 2x voor, mijn moeder is overleden aan nierkanker en mijn nicht heeft het. Kan het zijn dat er een erfelijke component is aan nierkanker?

  #9112 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste mw Van Dijk, jazeker, er zijn verschillende erfelijke aandoeningen bekend die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van nierkanker. Het betreft hierbij met name veranderingen het DNA. Om een diagnose te kunnen stellen is een DNA onderzoek veelal noodzakelijk. Omdat uw vraag regelmatig voorkomt en het antwoord zeer uitgebreid is, hebben wij het samengevat in een nieuwsbericht https://stichtingduos.nl/is-nierkanker-erfelijk/.

  Hopende u hierbij geinformeerd te hebben,
  met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja

  #10236 Reageer

  Saskia
  Gast

  Hai, een vraag in het verlengde hiervan. Ik heb nierkanker sinds ik 46 ben, mijn oom (familierelatie) heeft ook nierkanker. Mijn tante (aangetrouwd) heeft ook nierkanker. Genetisch onderzoek wees uit dat er geen nu bekende genen zijn die duiden op een genetische oorzaak voor de nierkanker voor de nierkanker van mijn oom. De familie bestaat uit 45 personen (directe familie en aangetrouwd). kan er een omgevingsfactoren zijn? 3 van de 45 lijkt me namelijk statistisch erg veel.

  #10245 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Saskia,
  We weten steeds meer over genetische afwijkingen die betrokken zijn bij kanker, maar de komende jaren zullen er beslist nog meer genetisch afwijkingen in relatie tot kanker worden herkend. Dat geldt voor veel kankers, vooral kankers waar nu al enige mate van familiair voorkomen is aangetoond of verondersteld.

  In uw situatie is een aantal van 3 personen inderdaad opvallend, maar het feit dat er geen afwijkingen in genen zijn aangetoond betekent dus niet dat het er niet is, maar dat de bekende genetische afwijkingen er niet zijn. Omgevingsfactoren daarentegen lijkt erg onwaarschijnlijk, of er zou een hele specifieke blootstelling aan een chemische stof bij al deze familieleden moeten zijn geweest die niet elders voorkomt en dat is niet waarschijnlijk.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja
  namens voorzitter prof. R. de Wit

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Nierkanker erfelijk?
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in