Press |

Hans Bakkers: ‘De ontdekking van de prostaat’

‘Om te beginnen, ‘zo vertelt de heer Bakkers. ‘Had ik nooit gedacht dat dit mij kon overkomen. Een hartinfarct lag meer voor de hand. Maar na de onderzoeken en de uitslag, volgde een prognose: met pech mogelijk nog 3 jaar te leven en met geluk, mogelijk 7 jaar. Mijn reactie was: “Who lives forever?” Je kijkt terug en van de 65 jaar was het toch 45 jaar eigenlijk wel heel plezierig. De droom waargemaakt. Dus ik kon er mee leven, dat ik met ‘pech’  nog maar 3 jaar zou bestaan. Dat is een egocentrisch standpunt. Vrouw en kinderen waren het daar niet mee eens. En ik ben blij dat we voor een second opinion zijn gegaan bij het Erasmus MC Kanker Instituut (voorheen Daniel den Hoed).’

Blij met deelname aan medische studies

‘Daar bleek dat het Erasmus MC Kankerinstituut onderdeel is van een groot internationaal netwerk en in dat kader deelneemt aan diverse onderzoeken waarvoor wereldwijd deelnemers worden geselecteerd. Prof. Dr. R. de Wit, van Interne Oncologie speelt hierbij een belangrijke rol. Als ik nu terugkijk op de afgelopen acht jaar zijn we blij met het behandelplan en de deelname aan medische studies in het Erasmus MC. We weten dat elke behandeling maar een beperkte tijd werkzaam is. Voor mij heeft het “double blind-onderzoek” Tak 700 zeer goed uitgepakt. En nu na 8 jaar en een aantal verschillende kuren en ingrepen loop ik nog steeds rond. Ja, zelfs is mijn oorspronkelijke mening veranderd in “Als het kan, wil ik toch nog wel even langer mee”.’

‘Nu is het niet zo dat de gevolgde kuren en deelname aan medische studies in het Erasmus MC, geheel zonder wat vervelende bijwerkingen waren. Maar uitgaande van het standpunt: ‘Het is voor het goede doel.’ vond ik het dragelijk. En als je opvliegers, kramp of anderszins had, duurde dat maar 15 a 30 minuten en daarna vergeet je het. De kuren de afgelopen jaren waren: hormoonkuur en bestraling, verwijderen testikels en de studie Tak 700. Met de studie Tak 700 kreeg ik uitstel van de veel meer belastende chemotherapie. Maar de afgelopen december werkte de TAK 700 ineens niet meer. Op het moment zijn we begonnen aan chemo “docetaxel”, dat eens per 3 weken per infuus wordt toegediend.’

‘We zijn nu op dit moment aan de 5e chemo bezig met telkens een hersteltijd van 3 weken. Ik moet zeggen dat het ten aanzien van de bijwerkingen tegenvalt. Maar de PSA daling valt juist enorm mee. Dus het slaat zeker aan. Van de drie weken ben ik twee weken ernstig brak, waarvan er een aantal dagen zijn waar je van zegt: ‘Laat mij maar de hele dag slapen.’. En van het lijstje met bijwerkingen kan je er diverse aanvinken. Maar het is voor het goede doel, we moeten het optimistisch bekijken. De vorige kuren hebben ook geholpen. Dus we gaan voor drie jaar erbij.’

‘Bij dit persoonlijke verhaal, ‘zo besluit Hans Bakkers. ‘Moet ik wel een kanttekening plaatsen: iedereen is anders, en zal zijn behandeling en ziekte ook anders ervaren. Feit is dat mijn oorspronkelijke prognose maximaal 7 jaar was, en momenteel ga ik al mijn 9de jaar in na de diagnose!’

Hans Bakkers

Meer informatie over de studies van Stichting DUOS? Kijk op de homepage www.stichtingduos.nl onder ‘studies’ en u treft exact de doelstelling van de studie, de inclusie- en exclusiecriteria (waaraan u dient te voldoen om deel te nemen aan een studie) en de deelnemende ziekenhuizen met contactpersonen. Wilt u meer informatie? Mail dan naar info [at] stichtingduos.nl met een korte samenvatting van uw ziektegeschiedenis.

© 2019, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in