Press |

‘Ik hoop dat artsen sneller doorverwijzen’

ceesIk ben Cees Voermans (45 jaar). In september 2014 is  geconstateerd dat ik blaaskanker heb. In 2013 had ik regelmatig blaasproblemen waarvoor ik diverse keren naar de huisarts ben geweest en medicijnen heb gekregen. Na aandringen heb ik een doorverwijzing gekregen voor een uroloog. In het ziekenhuis ben ik onderzocht en men zei dat het een vernauwing van de plasbuis was, door een bult. Daarvoor heb ik het medicijn Tamasiline gekregen.

Blaasproblemen verergeren

In maart 2014 weer blaasproblemen en het werd alleen maar erger. In de zomer van 2014 was het goed mis, ik plaste bloed. Mijn urine was net bietensap. Even later was mijn urine weer goed van kleur, maar deed ik veel korte plasjes. Na een week was het zo erg dat ik niet meer kon plassen. Dus met spoed naar de huisartsenpost. Daar kreeg ik een catheter. Hier heb ik heel het weekend mee gelopen. Dus weer terug naar de huisarts. De huisarts zei dat ik maar terug moesten komen als ik er weer last van kreeg. Toen werden we boos en eisten een verwijzing naar het ziekenhuis. Bij onderzoek ontdekte men poliepen in mijn blaas en vervolgens werd zo snel mogelijk geopereerd.

Diagnose blaaskanker

In september 2014 werden de poliepen verwijderd. In het informatie boekje stond dat ik nog een nabehandeling zou krijgen. Die heb ik niet gekregen in de 2 dagen dat ik in het ziekenhuis gelegen heb. Ik heb de chirurg gevraagd om langs te komen en hem gevraagd waarom ik die nabehandeling niet gekregen had. Hij zei dat ze vermoeden dat het kwaadaardig is en dat hij behoorlijk geschrokken was van de grote en de hoeveelheid poliepen die er in mijn blaas zat. Ze hadden het op kweek gezet. 2 Weken later kreeg ik de uitslag: blaaskanker.
Het was alsof ik een klap in mijn gezicht kreeg, en mijn gezin ook. Een ct-scan volgde om te kijken of het uitgezaaid was. En ja hoor, het zat ook in mijn lymfeklieren .

Ik kwam bij Dr. Kitsen terecht in het ziekenhuis in Dordrecht en kreeg chemokuren.
Na de derde chemokuur weer een ct-scan. De uitslag was niet goed.
Het was gegroeid en Dr. Kitsen zei dat hij niets meer voor mij kon doen.
Maar hij kon mij wel doorverwijzen naar het Daniel den Hoed ziekenhuis (ErasmusMC Kankerinstituut) in Rotterdam .

Deelname aan studie

Mijn eerste intake gesprek liep niet zo lekker en ik  werd doorgestuurd naar dr. De Wit  ook met het idee om mee te gaan doen met een studie.  Ik heb aan dr. De Wit gevraagd of ik nog een andere optie, maar die had hij niet voor mij, ook kon hij niets zeggen over het resultaat van de studie: bij een studie is namelijk niets zeker vanwege de loting. Na weken wachten kon ik op 25 februari 2015 tekenen voor deelname aan de studie Pembrolizumab (/chemotherapie). Op 28 maart 2015 heb ik de eerste behandeling gehad dat ging goed. Om de 3 weken ga ik een behandeling krijgen. Ik had wel wat last van bijwerkingen; steken op de borst, moe, duizeligheid (vooral in de zon). Maar ja met de chemotherapie in het ziekenhuis in Dordrecht had ik hier meer last van. Dus het ging wel beter. Na de derde behandeling heb ik weer een ct-scan gehad. Met de uitslag was ik blij: de uitzaaiingen zijn kleiner geworden. Inmiddels heb ik op 10 juni mijn 5de behandeling gehad. Ik ben voorlopig nog niet uitbehandeld, maar tot nu toe heb ik wel baat bij deze behandelingen.

Ik ben blij dat dr. Kitsen mij heeft doorgestuurd naar het Daniel den Hoed ziekenhuis in Rotterdam. Ook ben ik heel erg blij dat ik nu dr. De Wit als arts heb en dat ik gewacht heb tot deze studie gestart is. Zonder de doorverwijzing en deze studie had ik nooit dit goede resultaat bereikt. Ik ben dus heel erg dankbaar hiervoor en wil dr. Kitsen en dr. De Wit heel erg bedanken.

Ik hoop ook dat artsen patiënten beter, meer en sneller doorverwijzen naar het ziekenhuis waar ze wel behandeld kunnen worden. Dit is namelijk heel erg belangrijk voor mensen die de uitslag ‘uitbehandeld’ gekregen hebben, want soms zijn er wel degelijk nog kansen en mogelijkheden.

Iedereen heel veel sterkte ,
Cees Voermans

© 2019, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in