De eerste symptomen van blaaskanker zijn bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen en buikpijn. In eerste instantie lijken deze klachten veel op een ‘gewone’ blaasontsteking. Helaas komt het maar al te vaak voor dat mensen met klachten (als bijvoorbeeld bloed plassen) keer na keer een antibiotica kuur krijgen omdat wordt gedacht aan een blaasontsteking of urineweginfectie. Dit is een bekende vorm van ‘misdiagnostiek’ in de huisartspraktijk. Zo kan het voorkomen dat de blaaskanker pas wordt ontdekt wanneer er uitzaaiingen zijn die klachten veroorzaken: zoals rugpijn door metastasen in één of meerdere wervels.
Helpen de antibioticakuren niet of niet voldoende? Vraag dan tijdig bij uw huisarts een doorverwijzing naar de uroloog.
Attent bij bloed in de urine
Een van de meest opvallende en specifieke symptomen van blaaskanker is hematurie ofwel bloed in de urine. Hoewel urine ook kan verkleuren na het eten van voedingsmiddelen (als rode bietjes) of na gebruik van bepaalde geneesmiddelen, moet u echt attent zijn op (langdurig) bloed plassen. Dat is maar al te vaak een eerste symptoom van blaaskanker. Als u wordt doorverwezen naar de uroloog dan kunt u te maken krijgen met de volgende onderzoeken:
- Bloed wordt afgenomen voor beoordeling van de algemene gezondheidstoestand, de nier- en leverfunctie enz.
- Cystoscopie: met een cystoscoop wordt in de blaas gekeken en eventueel een biopt genomen dat wordt onderzocht. Zo kan men bepalen of de ziekte oppervlakkig is (niet-spierinvasief) of dat er spierinvasie is dat een meer ingrijpende behandeling vereist.
- Als na microscopisch onderzoek blaaskankercellen in het biopsieweefsel worden aangetroffen, zal ook de gradering – de mate van agressiviteit – van de blaasslijmvliescellen worden bepaald( differentiatiegraad). Een goed gedifferentieerde tumor groeit bijvoorbeeld minder snel of agressief dan een matig of slecht gedifferentieerde tumor.
- Met een CT-scan kunnen de verschillende organen worden beoordeeld en kan worden vastgesteld of het om een lokaal proces gaat waarbij enkel de blaas is aangetast of dat ook klieren of letsels op afstand worden vastgesteld. In het laatste geval spreekt men over gevorderde ziekte met uitzaaiingen.
- Met een botscan van het skelet kunnen eventuele uitzaaiingen in de botten zichtbaar worden gemaakt.
Meer op DUOS
- Onjuiste diagnoses in de urologie
- Wat zijn de ontwikkelingen bij de behandeling van blaaskanker?
- Blaaskanker
- Blaaskanker behandeling
- Kijk op DUOS YouTube voor patientenervaringen met blaaskanker (behandelingen)
- DUOS Forum Blaaskanker
- Of type het ‘blaaskanker’ in bij de zoekfunctie op de homepage (www.stichtingduos.nl)