Recent is de studie ‘Rising incidence rates and unaltered survival for primary upper urinary tract urothelial carcinoma: a Dutch population-based study from 1993 to 2017’ gepubliceerd in de British Journal of Urology International (BJUI).
Door gebruik te maken van data uit de Nederlandse Kanker Registratie (NKR), beheerd door Integraal Kanker Nederland (IKNL), kon de trend in incidentie van deze ziekte worden beschreven. Van 1993 tot 2017 is de incidentie met 50% toegenomen, gecorrigeerd voor de Europese standaard populatie. Dit betekent een absolute stijging van ongeveer 400 diagnoses per jaar in 1993, naar 800 diagnoses in 2017. Deze stijging kan deels verklaard worden door een vergrijzing van de populatie, maar heeft hoogstwaarschijnlijk vooral te maken met verbeterde, en beter toegankelijke beeldvorming. Voor oppervlakkige (pTa/pTis) en gemetastaseerde (N+/M+) hoge urinewegtumoren werd de grootste stijging in incidentie beschreven.
Meer preventie, vroege detectie en vooral efficiëntere therapieën
De overleving van de totale populatie is helaas niet verbeterd over de gehele studieperiode; voor gemetastaseerde patienten werd echter wel verbetering gezien in de 1-jaars en 3-jaars overleving. De observatie dat er weinig verandering is geweest in de behandeling voor deze tumorsoort is de meest waarschijnlijke reden dat de overleving niet is toegenomen. Wel werd er gedurende recente jaren vaker gekozen voor niersparende chirurgie en kregen meer patienten een perioperatieve blaasspoeling met chemotherapie toegediend.
Een belangrijk overzicht met een duidelijke boodschap over deze ziekte, met helaas nog steeds een matige prognose: er zal meer moeten worden gedaan ter preventie, meer onderzoek moeten worden verricht voor een vroegere detectie, en zijn er vooral efficiëntere therapieën nodig voor het bestrijden van deze tumoren.