Press |

Internationale richtlijnen aangepast na CARD; cabazitaxel heeft voorkeur

The Lancet Oncology publiceerde deze week  Quality of life in patients with metastatic prostate cancer following treatment with cabazitaxel versus abiraterone or enzalutamide (CARD): an analysis of a randomised, multicentre, open-label, phase 4 study, ofwel de uitkomsten van de CARD kwaliteit van leven studie.

Even in herinnering; de Europese CARD studie, waarin 5 DUOS ziekenhuizen participeerden en waar het ErasmusMC de internationale leiding had, vergeleek een cross-over tussen abiraterone en enzalutamide (of omgekeerd) met cabazitaxel  bij patiënten met uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker (mCRPC), die één van beide middelen hadden gehad (abi of enza) en tevens 1  serie kuren met docetaxel.

CARD toonde significante en ook relevante overlevingswinst voor de behandeling met cabazitaxel. Die uitkomsten werden reeds gepresenteerd tijdens ESMO 2019 en kwamen tegelijkertijd uit in het meest gezaghebbende klinisch medische tijdschrift New England Journal of Medicine .

Nu zijn daar dan dan ook de kwaliteit van leven uitkomsten in The Lancet Oncology bijgekomen. CARD toont duidelijk aan dat de kwaliteit van leven, gerapporteerd door de patiënten, tijdens de behandeling met chemotherapie, zowel door een gunstig bijwerkingen profiel als de reeds bekende evident verhoogde effectiviteit, beter is dan bij de cross-over tussen abi en enza en dat die kwaliteit van leven ook langer behouden blijft.

Inmiddels zijn naar aanleiding van CARD zowel de Europese  (EAU) als de Amerikaanse  (AUA) richtlijnen aangepast en dient niet langer een cross-over tussen abi en enza plaats te vinden. Cabazitaxel heeft daarbij de expliciete voorkeur.

Meer op DUOS

Wat geeft het beste resultaat bij uitgezaaide prostaatkanker?

Levenskwaliteit beter met cabazitaxel (CARD)

ESMO Ronald de Wit You Tube resultaten van de CARD Trial

Resultaten CARD op ESMO Barcelona

 

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in

error: Content is protected