Kan straling van medische onderzoeken mijn kanker verergeren?

Jan stelde enkele weken geleden op het Forum de vraag  ‘Een CT scan heeft zoals we allemaal weten schadelijke effecten op ons lichaamsweefsel. (röntgenstraling). Vraag ; zijn er alternatieven voor de omstreden ct-scan ?

Het antwoord op Jan’s vraag luidt (zie ook Forum link):  Een CT scan is de beste manier om organen goed in beeld te brengen. De stralenbelasting van een CT scan is beperkt. Pas bij het maken van meer dan 10 body CT scans is er wel een stralenbelasting die op termijn schade kan geven, maar dat is iets wat speelt bij jonge mensen met een normale levensverwachting. Denk bv aan patiënten met zaadbalkanker,  daar proberen we te beperken tot 5 of 6 scans. Bij patiënten met uitgezaaide kanker en dus waarschijnlijk beperkte levensverwachting is het juist veel belangrijker om te weten waar de ziekte precies zit en hoe het verloop is tijdens behandeling en is geen terughoudendheid om zelfs langere tijd elke 3 maanden te scannen.

Een soortgelijke vraag kregen we deze week binnen op het DUOS secretariaat: ‘Kan straling van medische onderzoeken mijn kanker verergeren?’

Deze vraag kan als volgt worden beantwoord: ‘Bij bepaalde beeldvormingsonderzoeken, zoals röntgenfoto’s, CT-, PET- en botscans worden mensen blootgesteld aan lage dosissen ioniserende straling. De hoeveelheid straling verschilt per test en wordt uitgedrukt in millisievert (mSv). Een röntgenfoto van de borstkas bijvoorbeeld komt gemiddeld overeen met ongeveer 0,05 mSv, een CT-scan van de borstkas met ongeveer 7-8 mSv. Ter vergelijking: inwoners van Nederland en Belgie staan gemiddeld bloot aan 3,6 mSv per jaar afkomstig uit achtergrondstraling uit de grond, gebouwen, voeding, een kwart van dat gemiddelde komt uit medische onderzoeken.

Onderzoeken zoals een echografie en een MRI (magnetic resonance imaging) gebruiken geen ioniserende straling.

Medische onderzoeken beïnvloeden een bestaande kanker niet. Blootstelling aan lage doses ioniserende straling kan echter wel op langere termijn het risico op kanker verhogen. Daarom zullen artsen altijd de verwachte voordelen – bijvoorbeeld de vroege ontdekking van een tumor of terugkeer van de kanker in een vroeger stadium – afwegen tegen de mogelijke nadelen.