KN-365 (mCRPC, 2e lijn)
In de fase 2 KN-365 (ook wel genoemd Keynote 365) wordt de veiligheid en werkzaamheid onderzocht van pembrolizumab in combinatie met andere middelen bij de behandeling van uitgezaaide castratie-resistente prostaatkanker. Wetenschappelijke titel: Phase Ib/II Trial of Pembrolizumab (MK-3475) Combination Therapies in mCRPC (KEYNOTE-365)
Pembrolizumab en vibostolimab zijn immuuntherapieën die het afweersysteem mogelijk helpen kankercellen te herkennen en te bestrijden. Lenvatinib is een middel wat de tumorgroei kan vertragen, door de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes rondom de tumor te blokkeren. Carboplatine en etoposide zijn chemotherapiemiddelen. Chemotherapie wordt gebruikt om de kankercellen te doden of de groei ervan te verminderen. In de studie KN 365 worden verschillende combinaties van middelen onderzocht. Onderzocht wordt of bepaalde combinaties beter werken voor de behandeling en de beheersing van de ziekte.
Eerst wordt bepaald of de patiënt geschikt is om mee te doen. Vooral tumorkenmerken zijn daarbij belangrijk, maar ook conditie en orgaanfuncties . Er zijn verschillende groepen (cohorten). Cohorten A-D zijn reeds voltooid:
- Cohort E en F. De mensen in deze groepen krijgen pembrolizumab en lenvatinib.
- Groep E is tot nader order gepauzeerd en is voor patiënten met uitgezaaid adenocarcinooom van de prostaat
- Groep F is open en is voor patiënten met uitgezaaid neuro-endocrien carcinoom van de prostaat
- Cohort G en H. De mensen in deze groepen krijgen MK7684A (een combinatie van vibostolimab en pembrolizumab).
- Groep G is tot nader order gepauzeerd en is voor patiënten met uitgezaaid adenocarcinooom van de prostaat
- Groep H is open en is voor patiënten met uitgezaaid neuro-endocrien carcinoom van de prostaat
- Cohort I is voor patiënten met uitgezaaid neuro-endocrien carcinoom van de prostaat
De patiënten in deze groep krijgen 1 van de volgende 2 combinaties van onderzoeksmiddelen:
o Pembrolizumab + chemotherapie (carboplatine en etoposide).
o Alleen chemotherapie (carboplatine en etoposide).
De onderzoeksarts bepaalt in welke groep u wordt ingedeeld. In cohort I is er dus een kans van 1 op 2 dat u pembrolizumab + chemotherapie krijgt. Het betreft open-label medicatie; patiënt en de arts weten dus in welke groep de patiënt zit. Voor het onderzoek is het nodig dat de patiënt 1 keer in de 3 weken naar het ziekenhuis komt. Een bezoek duurt 2-4 uur.
Kijk voor in- en exclusiecriteria op Clinical Trials
Deelnemende sites: Antoni van Leeuwenhoek (AVL) / NKI, dr. A. Bergman, Erasmus MC, dr. M. Lolkema, en Radboudumc, dr. N. Mehra