Onderzoekers van KU Leuven hebben een beloftevolle nieuwe methode ontdekt voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Traditioneel worden in dat geval het mannelijk hormoon testosteron bij de patiënt onderdrukt of geïnhibeerd met medicatie om zo de ziekte te vertragen. Maar na enige tijd worden kankercellen resistent voor die medicatie. De nieuwe behandelmethode inhibeert daarentegen ook bij resistente cellen de werking van het mannelijk hormoon.
Een team rond professoren Arnout Voet en Frank Claessens ontdekte een volledig nieuwe plek op de androgeenreceptor waar geneesmiddelen zich aan kunnen binden om de werking van het mannelijke hormoon te onderdrukken, en dus de groei van de kanker af te remmen. De plek werd de DIM pocket genoemd. In verder onderzoek werden ook moleculen, werkzame stoffen, geïdentificeerd die zich aan die DIM pocket binden.
Het onderzoek verscheen in het gezaghebbende tijdschrift Molecular Cancer Therapeutics van de American Association for Cancer Research. “Exploiting ligand binding domain dimerization for development of novel androgen receptor inhibitors”