Lichaamssamenstelling belangrijker dan BMI bij overlevingskansen nierkanker

De samenstelling van het lichaam is van belang bij de overlevingskansen bij nierkanker. Onderzoek laat zien dat een lage spierkwaliteit en weinig orgaanvet samenhangen met een slechtere overleving. Het gaat hierbij om verschillende stadia van nierkanker, variërend van beginstadium (I-III) tot vergevorderd stadium (IV).

Onderzoekers van het Radboudumc analyseerden ruim duizend CT-scans van patiënten gediagnosticeerd met nierkanker. Zij selecteerden CT-scans van het gebied ter hoogte van de navel om de hoeveelheid vet rondom de organen (visceraal vet), onderhuids vet (subcutaan vet) en spiermassa te bepalen.  Daarnaast bepaalden de onderzoekers de spierkwaliteit.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor lichaamssamenstelling. Die geeft een duidelijker beeld van hoe iemand er van binnen uitziet dan de Body Mass Index (BMI). Een hoog BMI hangt samen met een verhoogde kans op nierkanker, maar met een lagere kans op overlijden (de obesitas of BMI paradox). Dat is het geval bij meer vormen van kanker. Een van de mogelijke verklaringen hiervoor is de lichaamssamenstelling. Het kan zijn dat mensen met exact dezelfde BMI, die berekend wordt aan de hand van gewicht en lengte, er van binnen totaal verschillend uitzien. Lichaamssamenstelling blijkt een betere voorspeller van iemands overlevingskansen dan BMI.

De studie Skeletal muscle radiodensity and visceral adipose tissue index are associated with survival in renal cell cancer: A multicenter population-based cohort study is  gepubliceerd in Clinical Nutrition.

Nivolumab-Cabozantinib combinatie boosts overleving in nierkanker

Lenvatinib-Pembrolizumab veelbelovend in gemetastaseerde nierkanker

Cabozantinib een optie voor nierkanker met hersenmetastases

Of: type ‘Nierkanker’ in bij de zoekfunctie op de homepage, kijk op Nierkanker en/of het Forum Nierkanker