Lycopeen in groenten en fruit en prostaatkanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF)   publiceerde een artikel over het stofje lycopeen in tomaten. Lycopeen komt in meer groeten en fruit voor, maar in tomaat (hoe roder, hoe meer) vrij veel. Van lycopeen wordt vaak gezegd dat door tomaten te eten mannen minder kans hebben op prostaatkanker. Dat zou door de lycopeen komen. Klopt dat?

Lycopeen werkt als antioxidant; het helpt DNA-schade te repareren. Lycopeen wordt het beste door ons lichaam opgenomen als het vrij beschikbaar is. Dit kun je bereiken door de tomaat te koken, te bakken of te pureren. Denk aan een soep, pastasaus of als beleg op een pizza. Zo bevat tomatenpuree vier keer zoveel beschikbaar lycopeen als een hele tomaat.

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat het nog niet duidelijk is of het eten van tomaat de kans op prostaatkanker verkleint.

Resultaten van sommige onderzoeken laten zien dat het eten van tomaat, tomatensaus en andere producten gemaakt met gekookte tomaat de kans op het krijgen van prostaatkanker zou kunnen verkleinen. Maar er zijn ook onderzoeken die geen effect laten zien. Er is meer onderzoek nodig.

Lees het complete bericht op Wereldkankeronderzoekfonds.nl

Meer op DUOS

Op het Forum van Stichting DUOS vindt u berichten van lotgenoten en betrokkenen met betrekking tot ‘Voeding en Prostaatkanker’

Kurkema, appels en rode druiven in strijd tegen prostaatkanker

Lycopeen en prostaatkanker

Prostaatkanker en selenium

Studie: de beste voeding voor prostaatkankerpatienten

 

 

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten