Press |

Mond- en gebitsproblemen na behandeling kanker

De uitslag van de enquete over (vergoeding van) mond- en of gebitsproblemen na een kankerbehandeling is bekend. Het blijkt dat ruim twee derde van de patiënten die de vragenlijst invulden deze problemen ervaart. Ze vermoeden dat dit door de behandeling komt. De helft zegt niet door een zorgverlener te zijn geïnformeerd over dit risico. 85% van de patiënten zegt niet te zijn gewezen op de mogelijkheid tot vergoeding van extra tandartskosten bij gebitsproblemen na kanker.

Door behandelingen tegen kanker kan schade aan tanden optreden. Ook kunnen mensen last krijgen van bloedend tandvlees en zweren in hun mond. Van de ondervraagden had 28% last van beide, kreeg 21% (blijvende) gebitsproblemen en 20% (tijdelijke) mondproblemen, vermoedelijk door de kankerbehandeling.

Vergoeding: wat kunt u doen?

Als mensen in aanmerking willen komen voor de vergoeding bijzondere tandheelkunde van de basisverzekering moeten ze, voordat hun behandeling start, een tandarts of mondhygiënist bezoeken. Niet alleen om hun gebit te laten reinigen om zo minder vatbaar te zijn voor ontstekingen, maar ook om vast te laten leggen hoe hun gebit erbij staat. Later kan dan vastgesteld worden of problemen met mond en gebit aan de kankerbehandeling te wijten zijn.

NFK heeft de uitkomsten van deze peiling gedeeld met Zorginstituut Nederland (ZINL), dat de richtlijnen vaststelt voor bijzondere tandheelkunde en bepaalt wie daar voor in aanmerking komt. ZINL neemt de signalen zeer serieus. NFK gaat er nu op aandringen dat de richtlijnen aangaande gebitsschade worden verduidelijkt.

Bron: NFK

 

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in

error: Content is protected