Mutaties in DNA-herstel genen geassocieerd met prostaatkanker

Meer dan 20 unieke DNA-herstel genen worden geassocieerd met een hogere kans op het krijgen van prostaatkanker of het risico op een agressievere vorm van prostaatkanker, zo lieten onderzoekers weten in European Urology. Voorgaande studies toonden al aan dat kiembaan mutaties in verschillende DNA-herstel genen bijdroegen aan het ontstaan van prostaatkanker. Dr. Zsofia Kote-Jarai en haar team van The Institute of Cancer Research (London) screenden 167 genen van DNA-schade en herstel pathways van 1281 mannen gediagnosticeerd met prostaatkanker < 60 jaar. Varianten in NBN werden significant geassocieerd met het ontstaan van prostaatkanker en varianten in XPC met het ontstaan van agressieve ziekte.

Lees:

European Urology

Germline DNA Repair Gene Mutations in Young-onset Prostate Cancer Cases in the UK: Evidence for a More Extensive Genetic Panel

Prostaatkankers: 3 epigenetische groepen verschillen in behandeling

Mutaties in ATM en BRCA 1 en 2 geassocieerd met agressieve prostaatkanker

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in

error: Content is protected