Voedsel bij kanker is een bron van veel vragen die binnenkomen op het DUOS secretariaat en op het Forum. Daarom besteden we al enkele jaren aandacht aan een studie waarin onderzoekers de invloed van speciaal gekweekte groentes en fruit op langzaam groeiende prostaatkanker bestuderen. Het bedrijf Vers+ stelt per seizoen dozen samen met fruit en groente, en levert deze aan een deel van de deelnemers. Dit gezonde dieet zou in potentie kunnen zorgen voor een vertraagde ontwikkeling van prostaatkanker, maar vooral voor het gezonder maken van het hele lichaam. Door het direct krijgen van feedback op de nutriëntwaardes gemeten in bloed, is het idee dat deelnemers het voedingspatroon langer volhouden. Het veranderen van zoiets belangrijks als je voedingspatroon kost namelijk tijd en moeite; het is een nieuwe gewoonte die moet inslijten.
Gaston Remmers, oprichter van Platform Patiënt en Voeding, heeft urologen, investeerders en groentetelers samengebracht om een voedingspatroon op te stellen voor prostaatkankerpatiënten en nutriëntrijke producten beschikbaar te stellen. Een teler aangesloten bij de stichting, Jan van Heijningen, vertelt dat meer dan dertig groenterassen stoffen bevatten die goed kunnen zijn voor prostaatkankerpatiënten. Bijvoorbeeld een peenras met veel bètacaroteen, wat het lichaam helpt met vitamine A aanmaken.
Deze nutriëntrijkere groenterassen zijn wel vaak duurder, of groeien langzamer dan de minder nutriëntrijkere varianten. Bij de normale verkoop kiezen telers daarom meestal voor groenterassen die per stuk goedkoper zijn. Anders lopen ze het risico om klanten te verliezen.
Bewezen werking groentedieet
In het voedingspatroon dat is ontwikkeld door Platform Patiënt en Voeding, is onderscheid gemaakt in:
- Voedingsstoffen waarvan bewezen is dat ze goed zijn.
- Producten waarvan het belangrijk is ze te eten wanneer je kanker hebt.
- Voedsel waarvan het aannemelijk is dat ze helpen, maar waarvan het nog niet helemaal bewezen is.
Op deze manier kan de beste voeding voor prostaatkankerpatienten makkelijker worden aanbevolen door artsen.
In het onderzoek worden deelnemers met prostaatkanker door middel van loting verdeeld in drie groepen. De eerste groep ontvangt de pakketten van Vers+. De tweede groep volgt hetzelfde gezonde dieet, maar koopt zelf de benodigdheden. De laatste groep deelnemers eet volgens de Schijf van Vijf.
Update studie
De eerste groepen deelnemers zijn al gestart in 2019, 2020 en 2021. Het gaat om mannen met laag-risico prostaatkanker (T1C-T2, Gleason 3+3) die een active surveillance beleid volgen. Volgt u ook een active surveillance beleid en zou u graag willen deelnemen, dan kunt u contact opnemen met Lionne Venderbos (l.venderbos@erasmusmc.nl) voor meer informatie en om u aan te melden.
Meer op DUOS
Op Stichting DUOS vindt u veel informatie over voeding. Type bij de zoekfunctie op de homepage ‘voeding’ in en > 50 nieuwsberichten openen. We noemen enkele vaak bezochte:
- Voeding, leefstijl en kankerpreventie
Voeding en prostaatkanker - Voeding en chemo
- Betere absorptie van abiraterone met voedsel?