Overgewicht bij zaadbalkanker (cisplatine) door smaak- en geurveranderingen?

Smaak- en geurveranderingen door cisplatine verklaren mogelijk de hoge prevalentie van overgewicht bij zaadbalkanker. Hieraan zijn cardiovasculaire risico’s verbonden. Om die te beperken raden Nederlandse onderzoekers aan al tijdens de behandeling het dieet te begeleiden. Daarnaast lijkt het aangewezen de eerste week van iedere cyclus chemotherapie copingstrategieën aan te reiken rond smaakveranderingen.

Lees meer in Clinical Nutrition

Changes in taste and smell function, dietary intake, food preference, and body composition in testicular cancer patients treated with cisplatin-based chemotherapy.

DUOS besteedt regelmatig aandacht aan voeding bij (uro-oncologische) kankers, zoals

De beste voeding voor prostaatkankerpatienten

Voeding, leefstijl en kanker, langdurig onderzoek gebundeld

Voeding en chemo