Overlevingscijfers 2021

Wilt u de overlevingscijfers weten van uw kankersoort? De cijfers op kanker.nl zijn gebaseerd op de Nederlandse Kankerregistratie, een betrouwbare databank die wordt beheerd door IKNL. De cijfers van vorig jaar zijn zojuist vrij gegeven. Daaruit blijkt dat in 2021 ruim 7500 mensen de diagnose blaaskanker kregen. Van deze mensen met blaaskanker hebben:

• 3.993 mensen blaaskanker stadium Tis/Ta
  • 1.348 mensen niet-spierinvasieve blaaskanker
  • 2.201 mensen spierinvasieve blaaskanker

De overleving van blaaskanker verschilt per soort. Op dit moment zijn alleen de overlevingscijfers van spierinvasieve blaaskanker beschikbaar. Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 36 van de 100 mensen met spierinvasieve blaaskanker in leven. Voor de soorten niet-spierinvasieve en Ta/Tis is de overleving over het algemeen beter.

Voor wat betreft prostaatkanker: in 2021 kregen 13.665 mannen de diagnose prostaatkanker. Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen ouder dan 60 jaar.

0%0-14 jaar

0%15-29 jaar

0%30-44 jaar

8%45-59 jaar

59%60-74 jaar

33%75 jaar en ouder

Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 80 van de 100 mannen in leven.

Het stadium zegt iets over hoe ver de kanker is. Bijvoorbeeld hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Lees meer over de stadiumindeling bij prostaatkanker.

De stadiumverdeling bij alle mensen die voor het eerst horen dat ze deze kankersoort hebben:

44%Stadium 1

15%Stadium 2

12%Stadium 3

28%Stadium 4

Van de mannen met stadium 3 prostaatkanker zijn er 5 jaar na de diagnose nog 97 van de 100 in leven. Let op: deze overleving geldt alleen als je dit stadium prostaatkanker had bij de eerste diagnose. Het stadium kan veranderen tijdens je ziekte, bijvoorbeeld als er later uitzaaiingen ontstaan.

Kijk voor de overlevingscijfers van andere kankersoorten op kanker.nl

Heb je vragen over deze cijfers? Of wil je weten hoe jouw vooruitzichten zijn? Bespreek dit met je arts.

90% van de overleden 90-jarige mannen heeft prostaatkanker

Aantal kankerpatienten toegenomen

Kankerdiagnoses stijgen

Risico op overlijden aan kanker in VS daalt sinds 1991