Press |

Overnachting na zorg komt in basispakket

Mensen die ver van huis behandeld worden, kunnen vanaf 2020 een vergoeding krijgen om te blijven overnachten. Het gaat dan om een ziekenhuisbehandeling van meerdere dagen, waarvoor iemand niet wordt opgenomen. Het is één van de toevoegingen aan het basispakket, die minister Bruins van het ministerie van VWS voorstelt aan de Tweede Kamer.

Bepaalde, gespecialiseerde behandelingen worden maar op een beperkt aantal plekken in het land uitgevoerd. Mensen kunnen nu al een vergoeding krijgen voor de reiskosten, maar dat is niet ideaal. Soms kiest men er zelf voor om op eigen kosten een paar nachten in een hotel te verblijven. Vanaf volgend jaar kan men daarbij dus een beroep doen op de zorgverzekering. De logeervergoeding bedraagt maximaal 75 euro per nacht, als iemand minimaal drie dagen achter elkaar wordt behandeld.

Dure geneesmiddelen beter bereikbaar

Minister Bruins komt ook met een maatregel om dure geneesmiddelen beter bereikbaar te maken voor patiënten. Nu is het nog zo dat als het ministerie en een fabrikant het niet eens worden over de prijs, dat middel ook niet wordt vergoed als een apotheker het zelf maakt (de zogenoemde magistrale bereiding).

Het voorstel voor de verruiming van het basispakket voor 2020 wordt eind juni in de Tweede Kamer besproken. Eerder is al bepaald dat het verplicht eigen risico ook komend jaar €385 bedraagt. Zorgverzekeraars maken in het najaar hun premies voor de zorgverzekeringen bekend.

Meer op DUOS

Op DUOS vindt u ook actuele informatie over verzekerde zorg, en (vergoeding) geneesmiddelen, zoals:

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in