Een landelijke infrastructuur voor onderzoek naar blaaskanker moet sneller leiden tot nieuwe, betere behandelmogelijkheden. Recent is een start gemaakt met het opzetten van de ‘Prospective Bladder Cancer Infrastructure’ (ProBCI). Het betreft een landelijke infrastructuur voor patiënten met blaaskanker waarbinnen klinische parameters, biomateriaal en behandeluitkomsten worden verzameld. Het doel is om op efficiënte wijze, observationeel, translationeel en interventie-onderzoek uit te voeren naar blaaskanker. Het initiatief is gestart door medisch specialisten van Radboudumc, UMC Utrecht, ErasmusMC en NKI in samenwerking met IKNL en met ondersteuning van alle academische centra en DUOS (Stichting Dutch Uro-Oncology Study group).
Efficiënte blaaskankerstudies
De overleving van patiënten met spierinvasief blaaskanker is de afgelopen decennia nauwelijks verbeterd. De recente introductie van systemische immunotherapie voor de behandeling van gemetastaseerd blaaskanker opent echter nieuwe perspectieven voor patiënten en behandelaars. Behandeling met anti-PD(L)-1) checkpoint immunotherapie, laat hoopvolle resultaten zien bij een deel van de patiënten die progressief zijn na behandeling met platinum chemotherapie. Helaas betreft dit echter nog een minderheid van de patiënten.
Toekomstig onderzoek zal moeten leiden tot een verdere verbetering van deze behandeling, bijvoorbeeld door het testen van combinatietherapieën en het doen van translationeel onderzoek met tumormateriaal van patiënten die behandeld worden met immunotherapie. Het is te verwachten dat de nieuwe therapeutische mogelijkheden die nu nog vooral worden toegepast bij patiënten met gemetastaseerde ziekte, in de toekomst ook een rol zullen krijgen in de behandeling van niet-gemetastaseerd blaaskanker. Om de toekomstige blaaskankerstudies zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen, is het direct beschikbaar zijn van relevante klinische data en biomateriaal van patiënten met blaaskanker noodzakelijk.