Press |

Prostaatkanker Cijfers 2018

November staat in het teken van prostaatkanker. Voor deze gelegenheid presenteren onderzoekers van IKNL cijfers over patiënten met prostaatkanker uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). In 2018 kregen ruim 12.000 mannen, voor het eerst de diagnose prostaatkanker. Daarmee is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen.

Bij de meeste mannen (ongeveer 60% ) is de ziekte beperkt tot de prostaat, maar ook lokaal uitgebreide (21%) en uitgezaaide ziekte (16%) komen regelmatig voor. De diagnose wordt meestal gesteld bij mannen tussen de 60 en 80 jaar.

Sinds begin jaren 90 is het aantal nieuwe patiënten met prostaatkanker fors gestegen (incidentie), van ruim 4.000 tot ruim 12.000. De leeftijdsopbouw en toegenomen levensverwachting dragen hier in belangrijke mate aan bij. Daarnaast is deze stijging waarschijnlijk het gevolg van toegenomen aandacht voor prostaatkanker, verbeterde kwaliteit van diagnostisch onderzoek en PSA-screening.

De behandeling van patiënten met prostaatkanker wordt beïnvloed door de uitbreiding van de ziekte. Daarnaast spelen ook de conditie en voorkeur van de patiënt een belangrijke rol. Het operatief verwijderen van de prostaat, bestraling, hormoontherapie en chemotherapie behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast is actief volgen een optie bij lokaal beperkte ziekte.

De uitbreiding van prostaatkanker is ook van invloed op de overleving. De overgrote meerderheid van patiënten met ziekte beperkt tot de prostaat is nog in leven.

Lees het volledige artikel op IKNL.

Meer op DUOS

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in