Het DUOS overzicht ‘Prostaatkanker, de behandelingen‘ is weer vernieuwd, de meest recente studie resultaten zijn meegenomen.
De behandeling van prostaatkanker is altijd maatwerk, zowel bij lokale ziekte, alsook wanneer de kanker is uitgezaaid. Soms, bij heel beperkte ziekte, wordt er zelfs ook niet behandeld. Dan groeit prostaatkanker zo langzaam dat de kans klein is dat het ooit klachten gaat geven. De uroloog kan op basis van enkele kenmerken van de ziekte die inschatting maken. In dat geval is waakzaam wachten een optie.
Doorgaans vereist prostaatkanker wel een definitieve behandeling, zoals een radicale prostatectomie (gehele verwijdering van de prostaat) of radiotherapie.
Bij ongeveer 20% van de patiënten is tijdens de diagnose reeds sprake van uitzaaiingen. Bij andere patiënten blijkt pas later (nadat een operatie of bestraling heeft plaatsgevonden) dat de ziekte is uitgezaaid. Doorgaans betreft het dan uitgroei van kanker die al als kleine uitzaaiingen aanwezig waren ten tijde van de lokale behandeling, maar nog te klein om te worden herkend op scans en vervolgens enige tijd (soms jarenlang) in een soort winterslaap (dormancy) zijn gebleven. In het DUOS overzicht ‘Prostaatkanker, de behandelingen’ treft u de mogelijke behandelingen bij uitgezaaide ziekte:
- Androgeendeprivatietherapie (ADT)
- Androgeendeprivatietherapie met een tweede medicijn
- Chemotherapie bij mCRPC (castratieresistente prostaatkanker)
- Op de androgeenreceptor (AR) gerichte middelen
- Welke volgorde? Cabazitaxel in 2e of 3e lijn, abiraterone of enzalutamide in de 2e of 3e lijn
- Radium-223
- Immunotherapie
- Behandelingen bij specifieke afwijkingen in de prostaatkanker
- Lutetium PSMA
- Bij diagnose uitgezaaide prostaatkanker
- “Uitbehandelde Patiënt”