PSMA therapie: twee nieuwe studies

DUOS krijgt veel vragen naar aanleiding van mediaberichten over PSMA studies. Op 24 september verscheen een nieuwsbericht op de DUOS site met antwoorden.  Inmiddels is meer informatie vrijgegeven over de twee studies die gaan starten. Nucleair geneeskundige Marcel Janssen en urologisch oncoloog Inge van Oort (tevens DUOS bestuurslid) beiden uit het RadboudUMC geven tekst en uitleg.

Wat weten we over PSMA therapie?

‘PSMA therapie is een mogelijke nieuwe behandeling voor prostaatcarcinoom. PSMA is een stof die na toediening via een infuus snel opgenomen wordt door de meeste soorten prostaatkanker en slechts weinig wordt opgenomen door de meeste andere organen in het lichaam. We kennen deze stof al langer van de PSMA PET/CT scans. Daarbij wordt aan het PSMA een licht radioactieve stof (meestal Gallium-68 of Fluor-18) gekoppeld die straling afgeeft. Hierdoor worden de prostaatkanker en de uitzaaiingen op de scan zichtbaar.  Als aan het PSMA een agressievere radioactieve stof wordt gekoppeld (meestal Lutetium-177) kunnen de tumoren niet alleen zichtbaar worden gemaakt, maar ook worden beschadigd. De behandeling is geen standaardbehandeling, maar is nog in de onderzoeksfase. Desondanks zijn in Duitsland al veel patiënten behandeld met PSMA. Deze behandelingen waren echter niet in het kader van wetenschappelijk onderzoek en de resultaten zijn niet erg precies bijgehouden. Deze ervaring heeft daarom niet geholpen om er een standaardbehandeling van te kunnen maken. Wat we inmiddels weten, is dat meer dan de helft van de mannen met uitbehandelde prostaatkanker goed reageerde op de PSMA therapie.  Dat wil zegen dat het PSA en de hoeveelheid tumor afnamen, klachten verminderden, en waarschijnlijk ook het leven van deze patiënten verlengd werd. Geen van deze uitbehandelde patiënten kon echter worden genezen.’

VISION studie

Er gaan begin 2019 in Nederland 2 wetenschappelijke studies met PSMA therapie open. De grootste studie (de VISION studie) richt zich op vrijwel uitbehandelde patiënten: Mannen die hormoontherapie, chemotherapie (docetaxel) en abiraterone of enzalutamide gehad hebben. In deze studie worden wereldwijd 750 patiënten geïncludeerd. Er zal geloot worden waarbij 2/3 van de patiënten de PSMA therapie krijgt en 1/3 niet (de controlegroep). In Nederland zullen-voor zover nu bekend- vier DUOS ziekenhuizen aan deze studie meedoen: Radboudumc (Nijmegen), Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (Amsterdam), UMC Utrecht en St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein). Deze studie is opgezet vanuit de fabrikant.

Bull’s Eye studie

Daarnaast is er een kleinere studie (Bull’s eye) waarin 50 mannen die in een vroegere fase van de ziekte zitten worden behandeld met PSMA. De patiënten in deze studie hebben alleen nog maar hormoontherapie gehad, maar nog geen docetaxel, enzalutamide, abiraterone, of radium. Aan deze studie nemen deel: Radboudumc (Nijmegen), UMC Groningen, en onder voorbehoud ook het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Amsterdam). Voor het werven van de benodigde middelen van deze studie is een project opgezet met de Vriendenloterij, waarvan de opbrengsten naar de ProstaatKankerStichting gaan, die vervolgens het geld doorgeeft om  deze studie te bekostigen.

Wilt u meer informatie over de VISION of Bull’s Eye studie? Richt u dan direct tot bovengenoemde ziekenhuizen.

Update 27 december:

Recent werd bekend dat een derde PSMA studie op termijn zal worden geopend. Het betreft

‘Fase I dosis-escalatiestudie om de veiligheid en bijwerkingen van 225Ac-PSMA te evalueren in patiënten met uitgezaaide prostaatkanker’

De studie wordt uitgevoerd door het team van prof.dr. Ronald de Wit, dr. Astrid van der Veldt, Erasmus MC Rotterdam Radiologie / Nucleaire Geneeskunde. Deze studie heeft een KWF grant van  € 598.236,40 ontvangen.

Type ‘PSMA’ in bij de zoekfunctie op de homepage voor meer informatie over PSMA therapie en PSMA studies.

Kijk op ons Forum voor een druk bezochte discussie over PSMA.

Vanuit DUOS zal de informatie rond deze studies regelmatig worden geactualiseerd. Houd nieuwsberichten en nieuwsbrief in de gaten.