Radiotherapie? Houd je adem in.

Het wordt de breath-holdtechniek genoemd en wordt al langere tijd toegepast bij radiotherapie van mammacarcinoom, om hartschade te voorkomen. Deze techniek -waarbij de patiënt enkele malen de adem inhoudt totdat de volledige bestralingsfractie is uitgevoerd- zorgt ervoor dat het hart verplaatst wordt ten opzichte van het te bestralen doelgebied, zodat minder straling in het hart komt. Om dezelfde reden vindt deze techniek steeds meer toepassing bij de bestraling van mediastinale lymfomen en sinds kort ook maaglymfomen.  Patiënten met blaas- of prostaatcarcinoom kunnen er baat bij hebben.

Lees het complete artikel op MedNet:  De meerwaarde van breath-holdtechniek bij bestraling van lymfomen

Stichting DUOS, 4 augustus 2022