Screening hematurie patienten volgens NVU kosteneffectief en geen straling-geinduceerde tumoren

Op 29 juli 2019 verscheen in Jama Internal Medicine een grote simulatie-model studie van Georgieva et al. waarin vijf verschillende bestaande hematurie-richtlijnen met elkaar werden vergeleken; de Nederlandse, Canadese (CUA), Kaiser Permanente (KP, geïntegreerd gezondheidszorgsysteem in de Verenigde Staten), Hematurie Risk Index (HRI) en de AUA richtlijn.

In deze simulatie-studie ondergingen hematurie patiënten volgens de Nederlandse richtlijn en CUA richtlijn een cystoscopie in combinatie met echografie, als zij respectievelijk ouder waren dan 40 (NL) of 50 (CUA) jaar. Volgens de Kaiser Permanente richtlijn ondergingen alleen macroscopische hematurie patiënten een CT in combinatie met cystoscopie; rokers, mannen en iedereen >50 jaar ondergingen een cystoscopie in combinatie met echografie. Niet rokende vrouwen onder de 50 jaar ondergingen geen verdere diagnostische procedures. Volgens de HRI richtlijn werd het type diagnostiek bepaald aan de hand van de berekende HRI score en volgens de AUA richtlijn ondergingen alle patiënten boven de 35 jaar een CT in combinatie met cystoscopie.

Vergelijk richtlijnen

Voor alle bovenstaande richtlijnen werden de voor- en nadelen samen met de kosten vergeleken door middel van een geavanceerd simulatie-model, waarbij ook rekening gehouden werd met ‘door straling-geïnduceerde tumoren’. Onder andere werd er door de auteurs geconcludeerd dat de AUA richtlijn ongeveer dubbel zoveel kosten met zich meebrengt vergeleken met de andere vier richtlijnen en dat met het volgen van deze richtlijn per 100.000 patiënten, 575 door straling-geïnduceerde tumoren ontstaan. Ondanks dat er bij het volgen van de CUA en Nederlandse richtlijn meer tumoren niet werden gedetecteerd, ontstonden er geen straling-geïnduceerde tumoren. Daarbij is het uitvoeren van uniforme CT beeldvorming volgens de auteurs geassocieerd met verhoogde kosten, terwijl het slechts een marginale stijging in het aantal gedetecteerde tumoren veroorzaakt.

© 2019, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in