Sport bij kanker voor betere conditie en herstelperiode

2500 Britse kankerpatiënten krijgen binnen 48 uur na de diagnose een uitnodiging om een gratis fitnessprogramma te volgen. Daardoor zouden ze na een operatie of chemotherapie sneller herstellen en korter in het ziekenhuis hoeven te blijven, zo bericht RTL Nieuws.

De Britse omroep BBC schrijft dat zo’n 2500 patiënten voor het programma in aanmerking komen. De bedoeling is dat ze drie keer per week gaan sporten en zo ‘wedstrijdfit’ zijn op het moment dat ze hun zware behandeling moeten ondergaan.

Het sportprogramma bestaat uit intensieve cardiofitness, krachttraining, voedingsadvies en begeleiding op het gebied van geestelijke gezondheid. In overleg met een arts zal worden besloten hoe snel ze daarmee beginnen.

De directeur van de nationale gezondheidsdienst NHS zegt tegen de BBC: “Er is steeds meer bewijs dat het echt de moeite waard is om te proberen wedstrijdfit te zijn voordat je chemotherapie of een zware operatie moet ondergaan. Wie dit doet, verkort zijn herstelperiode nog voordat de behandeling is begonnen.”

Meer van 500 patiënten zijn al begonnen met het programma, onder wie de 68-jarige David Fowles. Hij vertelt aan de Britse omroep dat hij een 10,5 uur durende operatie heeft ondergaan. “Er werd mij verteld dat ik twee tot vier weken in het ziekenhuis moest blijven. Ik stond na negen dagen weer buiten.”

“Ik kon het niet geloven. Allemaal dankzij het sportprogramma, het is wonderbaarlijk. En als iemand mij in februari had verteld dat ik naar de sportschool zou gaan, zou ik hem hebben uitgelachen.”

Minder bijwerkingen

Dat sporten rond een kankerbehandeling een goed idee is, bevestigt professor en bewegingswetenschapper Anne May van het UMC Utrecht. Zij doet onderzoek naar de voordelen die sporten heeft voor kankerpatiënten. “Als patiënten twee tot drie keer per week sporten, zoals ze in het programma in het Verenigd Koninkrijk moeten doen, ervaren ze minder bijwerkingen van de therapie.”

Uit eerste onderzoeken blijkt zelfs dat sporten de prognose van kankerpatiënten kan verbeteren, zegt May. “Dat moeten we uiteraard nog beter onderzoeken, maar de eerste aanwijzingen zijn er in ieder geval voor patiënten met borst-, darm en prostaatkanker. In de nieuwe internationale richtlijn kanker en bewegen, in oktober uitgekomen, wordt sporten tijdens en na het behandeltraject dan ook aanbevolen.”

Het KWF zou graag zien dat een soortgelijk programma ook in Nederland wordt aangeboden en door de verzekering wordt vergoed. “Je kan niet zeggen dat dit goed is voor iedere kankerpatiënt, dat is maatwerk.”

“Er zijn patiënten die al ouder zijn of al heel ziek zijn als ze de diagnose krijgen, maar er zijn er ook die de diagnose krijgen nog voordat ze lichamelijke klachten hebben, bijvoorbeeld tijdens een controle”, legt woordvoerder Mischa Stubenitsky uit. “Wat ons betreft zou elke kankerpatiënt die dat wil, moeten kunnen sporten.”

Afhankelijk van diagnose

May is het daar volledig mee eens. “Of je voorafgaand aan je behandeling kan sporten, hangt natuurlijk af van hoe je je voelt. Daarnaast is het afhankelijk van de diagnose. Bij sommige kankersoorten zit er meer tijd tussen de diagnose en het begin van de behandeling dan bij andere soorten. Maar in principe zou ik iedere patiënt adviseren om te sporten.”

Volgens May hoef je niet heel lang te sporten om effect te zien op de behandeling, zoals een kortere ziekenhuisopname na een operatie. Na vier tot zes weken sporten ‘met voldoende intensiteit’ gaan mensen al fitter een operatie in. “Maar ik zou wel aanbevelen om ook tijdens en na de behandeling te blijven sporten. Patiënten met darmkanker of borstkanker die in een chemotraject zitten (de twee groepen bij wie we dit hebben onderzocht), zijn als ze sporten minder moe en ervaren sporten ook als iets positiefs op dagen waarop ze zich door de behandeling niet fit voelen.”

Net als het KWF hoopt May dat zorgverzekeraars in Nederland sporten voor kankerpatiënten ook gaan vergoeden. “In Nederland wordt dat soms deels vergoed door een aanvullende verzekering, maar het zit niet in de basisverzekering. We zijn al een hele tijd in gesprek om dat voor elkaar te krijgen.”

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in