Press |

Studie met abemaciclib bij mCRPC

Bij patiënten met uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker (adenocarcinoom) is een nieuwe fase 2 studie gestart. Het betreft een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek van abirateronacetaat plus prednison met of zonder de cycline- afhankelijke kinase 4 en 6-remmer abemaciclib.

In dit onderzoek wordt getest hoe veilig en effectief het is om deze combinatiebehandeling als eerstelijnstherapie toe te passen bij patiënten met uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker. In totaal zullen 180 patiënten deelnemen.

Criteria

Patiënten (leeftijd 18 jaar of ouder) komen in aanmerking indien zij een histologisch bevestigd adenocarcinoom hebben van de prostaat en er sprake is van gedocumenteerde metastasen door middel van een positieve botscan en/of meetbare weke delen laesies door middel van CT of MRI. Daarnaast dient de ziekte bij studiestart progressief te zijn onder continue androgeen deprivatie therapie of na orchidectomie, gedefinieerd als een of meer van de volgende:

  • PSA progressie
  • Radiografische progressie volgens de Response Evaluation Criteria in Solid Tumors (RECIST) 1.1. voor weke delen en/of Prostate Cancer Working Group 3 (PCWG3) voor botten, met of zonder PSA progressie.

Bovendien dient de Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performance status 0 of 1 te zijn.

Ziekenhuizen die zijn goedgekeurd voor deelname zijn:

  • Erasmus MC, Rotterdam
  • Antonius Ziekenhuis, Utrecht
  • Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen

De studie is momenteel open in het St. Antonius Ziekenhuis en het Erasmus MC. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis start binnenkort met de inclusie van patiënten.

LET OP: De inclusie van patiënten is een paar weken gepauzeerd tot (waarschijnlijk) half/eind augustus 2019. Dit in verband met de analyse van Part I data voor het bepalen van de Recommended Phase 2 Dose (RP2D). Houd de ieder vrijdag verschijnende DUOS nieuwsbrief in de gaten voor updates en nieuwe ontwikkelingen.

Voor meer informatie, zie ook ClinicalTrials.gov Identifier: NCT03706365

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in

error: Content is protected