Press |

Urine-incontinentie na prostaatkanker behandeling

Een prostaatkankerbehandeling met bestraling (radiotherapie) of het volledig verwijderen van de prostaat (Radicale Prostatectomie, RP) leidt helaas vaak tot urine-incontinentie.

Een uitwendige bestraling irriteert het slijmvlies van de plasbuis en de blaas waardoor een branderig gevoel tijdens het plassen ontstaat.  Incontinentie klachten  verdwijnen na drie tot zes weken vanzelf. Als de bijwerkingen van de uitwendige bestraling pas maanden later optreden, zijn de bijwerkingen vaak blijvend.

Na inwendige bestraling van prostaatkanker is er een grotere kans op plasproblemen in het eerste jaar na de behandeling veroorzaakt door een vergrote prostaat. Zo komt het vaak voor dat mannen tijdelijk incontinent worden, een branderig gevoel hebben tijdens het plassen en/of vaker naar het toilet moeten. Bij ongeveer vijf procent van de mannen zijn de klachten zo erg dat zij een blaaskatheter nodig hebben.

Incontinentie na prostatectomie komt vrijwel bij iedereen voor. Slechts bij een paar procent van de mannen is de incontinentie blijvend. Daarnaast kan stressincontinentie ontstaan door een beschadiging of verzwakking van de bekkenbodemspieren. Dit houdt in dat bij druk, zoals hoesten, men ongewild urine verliest. Meestal wordt in de twee of drie weken voor de prostaatverwijdering een bekkenbodemspiertrainingsschema meegegeven om de bekkenbodem sterker te maken.

Is er na anderhalf tot drie maanden na het verwijderen van de prostaat nog steeds sprake van incontinentie dan volgt een doorverwijzing naar een bekkenbodemspierenspecialist. Bestaan er na anderhalf jaar nog steeds incontinentieklachten dan bent u waarschijnlijk blijvend incontinent.

Wat kunt u doen?

In overleg met uw arts zijn diverse oplossingen mogelijk:

1.Incontinentiemateriaal

Absorberende inlegstukjes, broekjes en speciale bekleding zuigen de gelekte urine op en voorkomen hierdoor de onaangename gevolgen van urine-incontinentie, zoals bijvoorbeeld natte kleding. Voordat u deze producten op lange termijn gaat gebruiken, dient u echter met uw arts de soort en de oorzaken van uw urine-incontinentie op te lossen.

2. Katheter

Interne urineopvangsystemen Een intern urineopvangsysteem, zoals een katheter (een sonde) kan voor u als patiënt te adviseren zijn, als bijvoorbeeld uw blaas gegarandeerd op regelmatige tijden moet worden geledigd en niet overvol mag raken. Hiertoe wordt tijdelijk een katheter in uw urinebuis geplaatst. Deze katheterisatie volgt meerdere keren per dag met regelmatige intervallen, (normaliter elke drie tot zes uur).

3. Externe  en mechanische hulpmiddelen

Externe urineopvangsystemen zoals bijvoorbeeld een externe katheter, zijn producten die voor u praktisch kunnen zijn als een kortstondige behandeling van incontinentie. De condoomkatheter wordt aan de schacht van de penis met een latex- of schuimstofband vastgemaakt en met behulp van een slang op een urineopvangzak aangesloten, die aan het been wordt bevestigd. Met uitleg (en toestemming) van uw arts brengt u de katheter binnen de kortste keren zelf gemakkelijk aan. Mechanische hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld penisklemmen of compressieringen. De penisklem is V-vormig met een schuimrubberbekleding. Als de penisklem is gesloten, kunt u de urinestroom stoppen zonder schade te veroorzaken. Compressiehulpmiddelen zijn instelbare ringen die de penis omringen en als ze met lucht worden opgeblazen, de urinestroom blokkeren.

4.Medicatie

Om de blaasspier te ontspannen en minder geprikkeld te maken zijn er verschillende medicijnen: Mictonorm®, Oxybutinine®, Vesicare®, Detrusitol® en Toviaz®. Deze geneesmiddelen geven allen (in minder of meerdere mate) bijwerkingen, zoals een droge mond of droge ogen. De dosering van deze medicatie wordt door de arts bepaald.

5.Biofeedback/Elektrostimulatie

De biofeedback/elektrostimulatie wordt gebruikt om patiënten een vergroot bewustzijn en een betere controle over de spieren in het urinekanaal te geven. Met behulp van biofeedback kunnen zwakke spieren beter worden geactiveerd, overspannen spieren zich ontspannen en kan de algemene spieractiviteit worden gecoördineerd.

6. Operatie

Zoals het injecteren van vulstoffen, als collageen in de urethrale sluitspier of het implanteren van een “male sling”, een implantaat dat is ontwikkeld om de spieren rondom de urinebuis te ondersteunen of het implanteren van een kunstmatige blaassluitspier, waarbij de functie van een intacte, gezonde sluitspier wordt geïmiteerd.

 

Uit ‘Hoe meer patienten, hoe groter de expertise’ gepubliceerd op de DUOS site bleek dat de kans op incontinentie na RP afneemt naarmate deze operatie in een ziekenhuis vaker wordt verricht.

 

 

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in