Press |

Urine incontinentie na prostaatkanker: wat kunt u doen?

Op het Forum komen vragen over urine incontinentie na een prostaatkanker behandeling. Al eerder heeft DUOS daar aandacht aan gegeven: Urine incontinentie na prostaatkanker behandeling. Urine incontinentie komt vaak voor bij mannen die chirurgie, bestraling of een combinatie hiervan hebben gekregen voor de behandeling van prostaatkanker.

Hoe ontstaat het?

Uw urinebuis heeft een sluitspier. Samen met de bekkenbodemspieren zorgt deze spier voor een goede afsluiting van de blaas. Bij een prostaatoperatie wordt een deel van deze sluitspier verwijderd. Het minder goed functioneren van de sluitspier na de operatie moet hierdoor worden gecompenseerd door meer kracht vanuit uw bekkenbodemspieren. Wanneer u niest, hoest, iets optilt of sport komt extra druk op het bekken. Deze druk dient goed te worden opgevangen om incontinentie na prostaatoperaties te voorkomen. Extra training van de bekkenbodemspieren is dus nodig om deze inspannings- of stressincontinentie aan te pakken.

Welke vorm in welke gradatie?

Probeer allereerst te achterhalen van welke incontinentie vorm u last heeft. Het verliezen van urine vindt namelijk in allerlei gradaties plaats. Sommigen verliezen wat druppels, terwijl anderen geen enkele controle hebben.

Bij stress urine incontinentie -de meest voorkomende vorm- verliest u urine bij hoesten of inspanning. Ook als u overdag urine verliest en in de nacht droog bent en niet vaak naar de wc hoeft, is er meestal sprake van stress urine incontinentie.  Anderen hebben last van ‘Aandrang urine incontinentie’.  Zoals de naam al aangeeft, is dit urineverlies bij aandrang. Dit komt vaker voor na bestraling.

Wat kunt u doen?

  • Sowieso bekkenfysiotherapie en training van spiergroepen. Bekkenbodemspieren zijn duidelijk voelbaar wanneer u probeert uw plas op te houden. U traint deze spiergroep door het aan- en weer ontspannen van deze spieren. U begint met een paar seconden en bouwt dit op tot 10 seconden aanspannen en 10 seconden ontspannen per keer. Het handige is dat u dit overal kunt doen, ook tijdens andere bezigheden. Wanneer u een paar weken voor de prostaatoperatie begint met trainen zal het herstel bovendien sneller gaan. Verder kunt u uw blaas trainen door zoveel mogelijk op vaste tijden te plassen. Zorg er in dit geval voor dat u rechtop zit en rustig de tijd neemt bij het plassen.
  • Naast het doen van oefeningen kunnen ook veranderingen in uw levensstijl u beschermen tegen incontinentieproblemen na prostaatoperaties. Overgewicht en regelmatig hoesten zorgen voor extra druk. Zorg dat u voorafgaand aan het sporten of inspannen een lege blaas heeft, aangezien vermoeidheid zorgt voor zwakkere bekkenbodemspieren. Blijf wel goed drinken. op regelmatige tijden anderhalf- tot twee liter per dag. Alcohol, koffie en sterke kruiden kunnen de blaas prikkelen, net als te weinig water drinken. Houdt de incontinentie aan dan kunt u bij diverse (web)shops terecht voor speciale shields of pants, maar u kunt ook bij uw arts informeren naar extra mogelijkheden zoals een steunbandje of een condoomkatheter.
  • Heeft u langdurig veel last van stress incontinentie dan kunt u -in overleg met uw arts- wellicht overgaan tot ballontherapie, kunstsfincter of male sling. Uit onderzoek bleek dat de eerste twee 63% genezing gaven, de male sling 48%. De ballontherapie en kunstsfincter zijn geschikt voor alle vormen van incontinentie, maar de ballontherapie kan niet gegeven worden na bestraling. Bulk injecties en de male sling zijn alleen geschikt voor milde incontinentie.

Ballontherapie

Aangezien de ballontherapie veel minder invasief (ingrijpend) is en vergelijkbare genezing geeft als de kunstsfincter, wordt vaak eerst de ballontherapie gegeven. Deze therapie wordt  in grote, academische centra al snel zo’n 50 keer per jaar toegepast. De ballontherapie is in de VS door de FDA goedgekeurd . Er zijn verschillende methodieken, maar meestal wordt de ballon geplaatst door middel van een flexibel buisje in de blaas. Deze operatie duurt slechts 20 minuten onder lichte narcose, er worden twee zeer kleine wondjes gemaakt. U kunt dezelfde dag zonder katheter naar huis. Na ca een maand worden de ballonnen, als dat nodig is, via het ventiel in de balzak bijgevuld. Soms lukt het niet om de lekkage genoeg te verhelpen of een ballon gaat kapot, waarna, indien mogelijk, herplaatsing wordt aangeboden. Uit onderzoek bleek dat de meerderheid van de patiënten deze methode aanraadt. In bijna 70% van de gevallen wordt de incontinentie vrijwel geheel verholpen.

Meer op DUOS

Urine incontinentie na prostaatkanker behandeling.

© 2021, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in