Verslag ASCO GU 2018

Van 8 tot en met 10 februari vond dit jaar in San Francisco het congres plaats van de Amerikaanse oncologie vereniging over ontwikkelingen op het gebied van urogenitale tumoren (ASCO GU). Op dit jaarlijkse congres, waar nieuwe inzichten en resultaten van patiëntenstudies naar prostaat-, blaas-, niercel- en zaadbalkanker behandeling worden gepresenteerd, was DUOS bestuurslid dr. Andre Bergman aanwezig en maakte een verslag.

De donderdag was voor prostaatkanker sessies. Er waren presentaties over nieuwe inzichten op het gebied van behandeling van beperkt gemetastaseerd prostaatcarcinoom en nieuwe inzichten in de moleculaire oorsprong van de ziekte.

Verder staan methoden om middels bloedmonsters inzicht te krijgen in de eigenschappen van prostaatcarcinoom in de belangstelling. In het bloed kunnen prostaatkanker cellen worden gevonden en DNA van kankercellen die kunnen vertellen hoe het beloop van de ziekte zal zijn en voor welke geneesmiddelen deze gevoelig zal zijn.

Er werden twee grote, gelote, patiëntenstudies gepresenteerd. Beide in patiënten waarbij geen uitzaaiingen waren vastgesteld, maar waarbij het psa oploopt ondanks lage testosteronwaarden (castratie resistente ziekte)

PROSPER studie

In de PROSPER studie werden 1,400 patiënten geloot tussen het antihormonale middel enzalutamide plus testosteronverlaging en placebo plus testosteronverlaging. Het primaire eindpunt van deze studie was metastasen vrije overleving (MFS), wat gedefinieerd werd als tijd tussen loting en radiologische progressie of overlijden binnen 112 dagen na staken behandeling. De MFS in de behandelarm was 36.6 maanden tegen 14.7 maanden in de placebo arm (HR 0.29, p< 0.0001). Over verschillen in overleving kan nog geen harde uitspraak worden gedaan, maar het lijkt er op dat de enzalutamide behandelde patienten een betere overleving hebben. De bijwerkingen van enzalutamide waren overwegend mild en het aantal ernstigere bijwerkingen verschilde 8% tussen de behandel en de placebo groep.

SPARTAN studie

De SPARTAN studie lijkt veel op de PROSPER studie. Ook in deze stude werden patienten geloot met een gelokaliseerde castratie resistent prostaatkanker. Twaalfhonderd patienten werden geloot tussen het antihormonale middel apalutamide plus testosteron verlaging en placebo plus testosteronverlaging. Net als de PROSPER studie kende deze studie MFS als het primaire eindpunt. De MFS in de behandelarm was 40.5 maanden tegen 16.2 maanden in de placebo arm (HR 0.28, p< 0.0001). Ook in deze studie kon er nog geen harde uitspraak worden gedaan over verschillen in overleving tussen beide groepen en het verschil in ernstigere bijwerkingen tussen apalutamide en placebo behandelde patienten was 11%.

Enzalutamide of apalutamide?

Gaan vanaf nu patiënten met gelokaliseerd castratie resistent prostaatcarcinoom behandeld worden met enzalutamide of apalutamide? Beide studies zijn positief wat betreft hun primaire eindpunt Maar deze resultaten moeten wel voorzichtig worden beschouwd. Er moet heel goed nagedacht worden of patiënten zonder klachten wel langdurig behandeld moeten worden met deze krachtige testosteronsignalering remmende geneesmiddelen. Het zal heel duidelijk moeten zijn dat er meer voordelen zijn dan nadelen van de behandeling. Met de huidige gegevens is het niet duidelijk dat patienten baat hebben bij de behandeling, want er is geen overlevingswinst vastgesteld en het is niet zeker of MFS winst voorspellend is voor overlevingswinst. Daarnaast is er een klein, maar mogelijk voor de patiënten belangrijk, verschil in bijwerkingen gezien tussen enzalutamide of apalutamide en placebo behandelde patienten. Hopelijk gaat er meer duidelijk worden wanneer patienten in deze studies langer worden gevolgd.