5 januari, 2021
Vitamine D is onder andere van belang voor botgezondheid en een goede werking van het immuunsysteem. Vanwege dat laatste aspect wordt extra inname van vitamine D nu ook in verband gebracht met (verminderd risico op) corona. Wie eet volgens de Schijf van Vijf (ei en vette vis bevatten veel vitamine D) en iedere dag 15-30 minuten buiten is, zou volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum voldoende vitamine D binnen krijgen. Dit geldt niet voor jonge kinderen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buitenkomen of die buiten hun gezicht en handen bedekken en zwangere vrouwen. Voor hen geldt het advies om extra vitamine D te slikken om botten zo sterk mogelijk te houden. Extra wil volgens het Voedingscentrum zeggen dagelijks 10 microgram (mcg) en voor 70-plussers 20 mcg.
Wetenschappelijke studies en vitamine D
Zijn er wetenschappelijke studies die overtuigend bewijs hebben geleverd voor extra inname van vitamine D in de preventie van (prostaat)kanker? Nee die zijn er niet. We noemen onderstaand drie belangrijke, Amerikaanse studies naar het effect van vitamine D bij (prostaat)kanker waarvan de meest recente de VITAL trial (2016) is. Ook deze studie -die naast vitamine D omega-3 onderzocht- concludeerde dat er geen bewijs is voor vitamine D (of omega-3) suppletie bij (prostaat)kanker.
Botgezondheid
Prostaatkankerpatiënten hebben een hoger risico op osteoporose na hormonale therapie. En als een patiënt castratieresistent is, kunnen botcomplicaties ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven door verminderde mobiliteit en botpijn. Daarom is het goed om bij prostaatkanker reeds in een vroeg stadium attent te zijn op botgezondheid. Een van de risicofactoren voor botcomplicaties is een vitamine D tekort. Voor prostaatkankerpatiënten is het van belang dit tekort tijdig op te heffen.
Meer op DUOS
© 2021, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer | log in