Het rapport is een belangrijke mijlpaal voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en bundelt meer dan tien jaar onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker. Het rapport omvat de meest uitgebreide analyse wereldwijd naar de rol van voeding, voedingspatroon, lichaamsbeweging en lichaamsgewicht en kanker. Het bouwt voort op de eerste twee rapporten uit 1997 en 2007 en geeft de laatste stand van de wetenschap in dit vakgebied weer.
Wat zijn belangrijke conclusies uit het rapport?
Het wetenschappelijk bewijs dat voeding en leefstijl een grote rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker is nu sterker dan ooit. Na tien jaar onderzoek zijn de aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker niet rigoureus gewijzigd. Het bewijs is alleen maar sterker geworden. Net als in 2007 zijn overgewicht en obesitas als belangrijke risicofactoren voor kanker naar voren gekomen. Ze verhogen het risico op maar liefst 12 kankersoorten. Op roken na, is overgewicht zelfs de belangrijkste vermijdbare risicofactor voor kanker.
Daarnaast lijkt er steeds meer bewijs te komen dat het onwaarschijnlijk is dat individuele voedingsmiddelen of voedingsstoffen zelf het risico op kanker beïnvloeden. Het gaat eerder om verschillende voedingspatronen in combinatie met lichamelijke activiteit die een metabole toestand creëren dat het ontstaan van kanker kan bevorderen of hiertegen kan beschermen.
Het panel van experts benadrukt verder dat hoewel het opvolgen van één of enkele aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker waarschijnlijk al gezondheidswinst oplevert, het beste resultaat wordt geboekt wanneer iemand alle aanbevelingen opvolgt.
Wat omvat het nieuwe rapport precies?
Het nieuwe rapport bevat maar liefst 12.000 pagina’s en is online beschikbaar via dietandcancerreport.org (er is een gedrukte samenvatting beschikbaar). Het rapport bevat onder andere:
- Uitgebreide informatie over hoe voeding, voedingspatroon en lichaamsbeweging de biologische processen beïnvloeden die de ontwikkeling en groei van kanker stimuleren. (Hoofdstuk The cancer process)
- Informatie over de methodologie achter het verzamelen, analyseren en beoordelen van het wetenschappelijk bewijs. (Hoofdstuk Judging the evidence)
- Informatie over de belangrijkste risicofactoren voor kanker, onderverdeeld in 10 hoofdstukken. In deze hoofdstukken lees je achtergrondinformatie, de interpretatie van het bewijsmateriaal, het bewijsmateriaal zelf en de conclusies op basis van dit bewijsmateriaal. (Exposures sections)
- De nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kankeren de onderbouwing van deze aanbevelingen. Deze aanbevelingen bouwen voort op die uit 2007. Hiervan worden de gezondheidsvoordelen in het dagelijks leven steeds weer bevestigd. De aanbevelingen hebben zich na 10 jaar staand gehouden en zijn nu aangescherpt op basis van de laatste inzichten. (Hoofdstuk Recommendations and public health and policy implications).
- Informatie over ‘cancer survivors’. In dit hoofdstuk lees je de huidige stand van zaken over het bewijs over de rol van voeding, voedingspatroon en lichaamsbeweging bij mensen die kanker hebben of hebben gehad. Met vooralsnog de nadruk op borstkanker. (Hoofdstuk Survivors of breast and other cancers.)
Het rapport is tot stand gekomen nadat een panel van internationale experts jarenlang nieuwe onderzoeksresultaten heeft geanalyseerd. Dit maakte deel uit van het Continuous Update Project (CUP): een baanbrekend programma waarbij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doorlopend wereldwijd onderzoek verzamelt, analyseert en beoordeelt.
Onderdeel van het Continuous Update Project is een unieke database waarin de kennis over voeding, leefstijl en kanker centraal wordt bijgehouden. Regelmatig komt er meer kennis bij dankzij nieuwe onderzoeken en het panel van experts voert een doorlopende analyse van het nieuwe bewijs uit. Hierdoor zorgen we ervoor dat we altijd kunnen beschikken over de meest actuele informatie over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie en overleving van kanker.