Press |

Voeding (supplementen) bij prostaatkanker?

Er zijn diverse vitamines, mineralen en voedingssupplementen die steeds weer terugkeren als zijnde effectief bij prostaatkanker. Zonder de intentie om hierin volledig te zijn, plaatsen we de (uitkomsten van) wetenschappelijke studies die vitamine D, selenium, betacaroteen, lycopeen, kurkema-appels-rode druiven onderzochten op een rij.

Vitamine D

Vitamine D wordt aangemaakt in onze huid onder invloed van zonlicht. Daarnaast krijgen we vitamine D binnen via ons eten, zoals vette vis, eieren en halvarine. Vitamine D is nodig om calcium (stevige botten) uit de voeding op te nemen maar speelt ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds  (WKOF)heeft onderzoek gedaan naar vitamine D en het ontstaan van prostaatkanker (lees hier meer over het onderzoek) en het blijkt dat er geen verband is. Extra inname van vitamine D zou dan ook niet nodig moeten zijn.

Selenium

Wageningen Universiteit (Dieuwertje Kok) onderzocht enkele jaren geleden de invloed van selenium op prostaatkanker. Selenium is een spoorelement dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We hebben het nodig voor een goede werking van ons immuunsysteem en voor het goed functioneren van bepaalde enzymen en hormonen, zoals het schildklierhormoon. Selenium zit in dierlijke producten vaak gekoppeld aan eiwit. Zowel in dierlijke als plantaardige producten komt selenium voor in organische vorm en in anorganische vorm. De organische vorm wordt beter opgenomen door het lichaam dan de anorganische vormen. In de groep die selenium ontving zagen de onderzoekers een verandering in de activiteit van bepaalde genen. Dit waren onder andere de genen die van invloed zijn op de transformatie van bepaalde cellen. Voordat kanker zich kan uitzaaien zullen de kankercellen verschillende veranderingen doorlopen. Dieuwertje: “Cellen in de prostaat bevinden zich meestal netjes gerangschikt in een rij. Wanneer ze transformeren naar een ander type cel worden ze veel beweeglijker. Ze kunnen aan de wandel gaan en uiteindelijk zelfs in de bloedsomloop terechtkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens een ontsteking of bij het genezen van een wondje. Maar in het geval van kanker kan een dergelijke transformatie van cellen mogelijk zorgen voor een uitzaaiing van de tumor.

Volgens de onderzoekers suggereren deze resultaten dat selenium wel eens specifiek zou kunnen beschermen tegen de verdere ontwikkeling, en niet zozeer het ontstaan, van prostaatkanker. Vervolgonderzoek met grotere groepen patiënten zal moeten uitwijzen of dit ook daadwerkelijk het geval is. Tot die tijd bleef echter het advies ook vanuit Wageningen Universiteit om niet te vertrouwen op voedingssupplementen ter preventie van kanker, aangezien het onduidelijk is wat de gezondheidseffecten zijn van een langdurige inname van seleniumsupplementen.

Betacaroteen

Het nuttigen van (extra) betacaroteen (o.a. in abrikozen, wortels, perziken, mango’s, papaja’s, tomaten, zoete aardappelen, pompoen, broccoli,  boerenkool en groene bladgroenten) in de strijd tegen kanker wordt door onderzoek van WKOF naar het land der fabelen verwezen.

Lycopeen

Lycopeen is een helderrood carotenoïde verantwoordelijk voor de kleur van bijvoorbeeld de tomaat, maar ook van andere rode vruchten, zoals watermeloen en rozenbottels. Vooral tomaten staan bekend om het hoge gehalte en daarbij geldt: hoe roder de vrucht, hoe meer lycopeen. Lycopeen, tevens een krachtig antioxidant, wordt het beste door het lichaam opgenomen als de tomaat is gekookt of gepureerd. Bij tomatenpuree is vier keer zoveel lycopeen beschikbaar als bij een ‘gewone’ tomaat. Ook tomatensap, tomatensoep en tomatenketchup bevatten meer beschikbaar lycopeen. In 2007 concludeerde het wetenschappelijk team van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat voedingsmiddelen die lycopeen bevatten het risico op prostaatkanker mogelijk verlagen. Adherence to dietary and lifestyle recommendations and prostate cancer risk in the Prostate Testing for Cancer and Treatment (ProtecT) trial gepubliceerd in ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’ (2014) was één van de onderzoeken (dit keer van Bristol University onder bijna 14.000 mannen) waarin eveneens werd bevestigd dat het eten van veel tomaten (meer dan tien porties tomaten of tomatenproducten per week) het risico op prostaatkanker verlaagde (met 18%).

Kurkema, appels en rode druiven

In het vaktijdschrift Precision Oncology publiceerden wetenschappers de uitkomsten van een studie waarbij met een combinatie van turmeric (geelwortel, kurkema, koenjit), appels en rode druiven/bessen prostaatkankercellen van zowel muizen als mensen werden bestreden. Het gaat met name om de bestanddelen curcumine (de ‘kleurstof’ van de kurkema), ursolic acid (ook wel malol genoemd) in de schil van de appel, en resveratrol in de schil van rode druiven (maar ook wel in rode wijn).Lees Combinatorial treatment with natural compounds in prostate cancer inhibits prostate tumor growth and leads to key modulations of cancer cell metabolism in Precision Oncology

 

Meer op DUOS

Op het Forum van Stichting DUOS vindt u berichten van lotgenoten en betrokkenen met betrekking tot ‘Voeding en Prostaatkanker’

Kurkema, appels en rode druiven in strijd tegen prostaatkanker

Lycopeen en prostaatkanker

Prostaatkanker en selenium

Studie: de beste voeding voor prostaatkankerpatienten

 

© 2020, Stichting DUOS, redactie en teksten: Kuip&Ko, website: sbddesign.nldisclaimer   |   log in