Voorspellende waarde van gemuteerde blaaskankercellen in urine en bloed

Kanker wordt veroorzaakt door veranderingen in het genetisch materiaal (mutaties) van de kankercellen. Deze veranderingen kunnen terug gevonden worden in lichaamsvloeistoffen, zoals bloed. Genetische veranderingen afkomstig van een tumor in de blaas kunnen ook terug gevonden worden in urine. In een recent gepubliceerde studie werden deze veranderingen gevolgd in bloed en urine van blaaskankerpatiënten die neo-adjuvante chemotherapie ondergingen. Hierbij werd gevonden dat deze veranderingen te volgen zijn in de tijd, en voorspellende waarde hebben voor de uitkomst van de behandeling: patiënten waarbij geen afwijkend DNA meer in de urine of het bloed gevonden werd, hadden minder kans op terugkeer van de ziekte. Ook werden veranderingen in het patroon van mutaties onder druk van chemotherapie aangetroffen. De test zal verder onderzocht moeten worden in grotere groepen patiënten om daadwerkelijk toe te kunnen passen bij de behandeling van blaaskanker.

Het onderzoek is een samenwerking van onderzoekers uit Cambridge en het AVL/Nederlands Kanker Instituut, en werd gepubliceerd in Scientific Reports. Lees: Association Of Plasma And Urinary Mutant DNA With Clinical Outcomes In Muscle Invasive Bladder Cancer