Welke voeding niet tijdens een kankerbehandeling?

Op Wereld Kanker Onderzoek Fonds vind je een nuttig artikel over voeding tijdens de kankerbehandeling.

Sommige voedingsmiddelen, voedingssupplementen en kruidenpreparaten kun je beter niet met bepaalde medicijnen combineren. Zij kunnen invloed hebben op de werking van medicijnen. Hierdoor kun je meer last krijgen van bijwerkingen, of het medicijn werkt minder goed.

Welke voeding je beter kunt vermijden of met mate moet nemen, vind je in het artikel.

Ruwweg geldt het volgende:

1. Volg de adviezen die bij de medicijnen worden gegeven over het tijdstip van innemen, de verdeling (dosis) over de dag, de combinatie met maaltijden of juist het vermijden ervan.
  2. Ook de manier waarop je een medicijn neemt heeft invloed op de werking ervan. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet eten voordat je een medicijn neemt. Het beïnvloedt hoe snel je lichaam een medicijn opneemt, de concentratie ervan in het bloed, en hoe lang het in het lichaam blijft.
  3. Bespreek altijd met je arts en apotheker als je op eigen initiatief een kruidenpreparaat of supplementen wilt gebruiken of al gebruikt. Vraag na of je grapefruit mag nemen bij je medicatie.
  4. Vermijd in sommige gevallen visolie, als je chemotherapie krijgt. In alle gevallen geldt: vraag bij twijfel je apotheker om advies.

Op (het Forum van) Stichting DUOS vind je veel informatie over voeding. Type bij de zoekfunctie ‘voeding’ in en > 50 nieuwsberichten openen. We noemen enkele vaak bezochte: